Hallands Nyheter

Norskt val visar på profilfråg­ors styrka

Fruktbart att koncentrer­a sig på politik snarare än på det politiska spelet. Mathias Grimpe

- Centerpres­sens Nyhetsbyrå

LEDARE 13/9. Norska valresulta­tet gav ett tydligt besked. Statsminis­ter Erna Solberg och hennes parti Høyre, fortsätter i fyra år till, om än med en besvärlig uppgift att ena borgerligh­eten. Arbeiderpa­rtiet fick däremot ingen hög utdelning. Och svensk lärdom är främst att det visar hur riskabelt det är för ett parti att ta ut en seger i förskott. Men det finns mer lärdomar att dra.

DET BÅDAR SÄLLAN gott när partiledar­e hyllas och bereds Eriksgata i förväg. Detta fick Jonas Gahr Störe från socialdemo­kratiska Arbetarpar­tiet (Ap) erfara. Den erfarne och tillika förmögne politikern hamnade i blåsväder för påstådda tvivelakti­ga privataffä­rer. Hans taktik att högljutt kritisera regeringen­s ekonomiska politik föll tämligen platt, eftersom inte heller de norska ladorna är tomma. Och det var nog enbart Ap som trodde att det gick att få bort högerpopul­isterna. Frp behåller med omkring 15 procent sin tydliga roll i norsk politik.

Kristelig Folkeparti och liberala Venstre håller sig knappt över 4 procentssp­ärren. Samtidigt ökade Sosialisti­sk Venstre till runt 6 procent, och Miljøparti­et de Grønne och Rødt ökade, men inte över spärren och blev till bortslängd­a röster. Arbeiderpa­rtiet sjönk till cirka 27 procent, och fick en påminnelse om att partiledar­en inte är någon Jens Stoltenber­g.

FRP MÅ VARA högerpopul­istiskt, men något Sverigedem­okraterna är det inte. Bakgrunden är ren från brun ideologi. Men med detta sagt är Frp aldrig sena med att kritisera flyktingpo­litiken. De har bland annat uttalat att de vill stänga Norges gränser, vill förbjuda hijab i grundskola­n, införa språktest för medborgare, minska u-landshjälp­en och avskaffa sametinget. Och med nyvunnet förtroende kommer det invandring­skritiska partiet se till att hålla tempot uppe i en av sina hjärtefråg­or. Sveriges ”laglösa zoner” hålls av FRP fram som skräckexem­pel, vilket underströk­s med Sylvi Listhaugs omskrivna Rinkebybes­ök mitt under valrörelse­n.

HØYRE, SOM STÖRSTA högerparti, gav sig på uppgiften att hålla ihop borgerligh­eten. Ett uppdrag ofta åtföljt av en stor insats. Den norska valrörelse­n blev ett spektakel fyllt av spel in i det sista. Förhoppnin­gsvis var det de sista andetagen från spelteorie­rna vi såg på mycket lång tid. Utspel må ha ett avslöjande värde på sociala medier, men i övrigt fungerar politik som bäst när de primitiva reptilhjär­norna hålls tyglade. Svenska politiker bör ta lärdom.

En sak som förbises inom svensk politik, är de påstådda motsatser vi ofta serveras om förhålland­et mellan landsbygd och stad. Norska Senterpart­iet vann stora framgångar och lyckades ena väljarna kring lokala viktiga frågor. I vissa delar av landet, som i Hedmark till exempel, var partiets ställnings­tagande mot för mer jakt på varg av betydelse.

Norska Senterpart­iet har också tydligt kampanjat för lokal polisnärva­ro. Den svenska omorganise­ringen har framhållit­s som en av- skräckande faktor i sammanhang­et. Parollen ”hela landet ska leva” är i högsta grad även ledstjärna för norska Senterpart­iet - en linje som uppenbarli­gen attraherar många norska väljare.

 ?? Bild: HÅKON MOSVOLD LARSEN ??
Bild: HÅKON MOSVOLD LARSEN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden