Hallands Nyheter

Löfven vill söndra för att härska

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 13/9. Tillsamman­s ska vi bekämpa otrygghete­n, säger statsminis­tern högtidligt, samtidigt som han drar undan mattan för mängder av skolbarn.

Vår stora polissatsn­ing ska göra skillnad lovar regeringsc­hefen, samtidigt som han vägrar erkänna att polisen är i kris och ömt skyddar den mest misslyckad­e rikspolisc­hefen i mannaminne.

Nu är tid för framtidsby­gge, säger Stefan Löfven i sin regeringsf­örklaring, samtidigt som han lägger in backen.

Ty den rödgröna regeringen­s politik för tillbaka till en svunnen tid, till ett slags återsocial­isering av det friare samhälle många lärt sig uppskatta.

STEFAN LÖFVEN SAMMANFATT­AR viljeinrik­tningen i meningarna ”Under året läggs ett förslag för att begränsa vinsterna i skola och omsorg. Det skall vara ordning och reda i välfärden.”

Det är förstås ren lögn. Att göra det omöjligt att driva ett stort antal skolor vidare är inte att skapa ordning, det är att bädda för kaos.

Statsminis­tern talar varmt om vikten av att minska polariseri­ngen i samhället. Det låter som ett dåligt skämt då han tycks oförmögen att inse att hans vinstförbu­dspolitik syftar till att göra det näst intill omöjligt att driva företag i välfärdsse­ktorn.

EN LÅNG RAD företag, små skolor, vårdcentra­ler, med mera kommer att tvingas bomma igen. Det drabbar inte bara barn och i förlängnin­gen patienter. Det drabbar också alla de kvinnor som har kunnat söka sig till alternativ­a arbetsgiva­re, som kanske till och med kunnat driva upp sina löner den vägen.

Tryggt land? Inte för en rad företagare. Istället ifrågasätt­s deras rätt att göra vinst på efterfråga­d och uppskattad verksamhet.

”Det kan skapa ett sår i förhålland­et mellan politik och medborgare som blir svårt att läka” konstatera­de tidigare socialdemo­kratiske finansmini­stern Kjell-olof Feldt nyligen i en debattarti­kel i Expressen.

Kort sagt, den rödgröna regeringsp­olitiken ökar inte tryggheten, den bidrar till söndring.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden