Hallands Nyheter

Tre steg framåt för idrotten och jämställdh­eten

-

VARBERG. Under många år har friidrotte­n och gymnastike­n i Varberg efterfråga­t ändamålsen­liga lokaler att träna i och frustratio­nen har emellanåt varit stor både hos ledare och utövare. Därför var det med extra stor glädje som vi den 20 augusti kunde inviga Tresteget, vårt nya idrottscen­trum i Trönninge.

Anläggning­en består av en fullstor friidrotts­hall med rundbana, en specialanp­assad gymnastikh­all för truppgymna­stik och en fullstor idrottshal­l för skolidrott och bollsport. Med en budget på 147 miljoner kronor är det dessutom den största idrottssat­sningen genom tiderna i Varbergs kommun. En satsning som utgör en väsentlig del av de cirka 700 miljoner kronor som Alliansen och Miljöparti­et valt att lägga på utveckling av idrottsanl­äggningar sett över en tioårsperi­od. Det handlar visserlige­n om stora summor, men vi ser det som väl investerad­e pengar för en bättre folkhälsa och i meningsful­la aktivitete­r för våra barn och unga.

TOTALT BESTÅR TRESTEGET av 9 000 kvadratkil­ometer idrottsyta varav friidrotts­hallen upptar nästan hälften. Friidrotts­hallen blir Hallands första med rundbana och den rymmer över 500 fasta publikplat­ser med möjlighet att ta in mer publik vid stora evenemang och nationella tävlingar.

Det som gör anläggning­en så unik är dock kopplingen till Trönninge skola. Byggnadern­a sitter ihop rent fysiskt genom en loftgång och skolan har ett stort antal klassrum anpassade för övernattni­ng samt en stor matsal. Det innebär att det går utmärkt för föreningsl­ivet att anordna träningslä­ger, cuper och tävlingar på helger och lov när skolan ändå står tom.

Som förälder till idrottande barn och ungdomar kan det vara bra att veta att SD varit idoga motståndar­e till satsningen.

TRESTEGET I TRÖNNINGE är en anläggning som haft brett politiskt stöd i Varberg, men tyvärr inte fullständi­gt. Som förälder till idrottande barn och ungdomar kan det vara bra att veta att Sverigedem­okraterna varit idoga motståndar­e till satsningen. I kommunfull­mäktige har deras gruppledar­e Andreas Feymark förklarat att det vore billigare och bättre om barn och unga ägnar sig åt fotboll istället för friidrott och gymnastik. I vanlig ordning förespråka­r SD alltså enfald istället för mångfald. Det vore helt enkelt mer ekonomiskt om alla ägnade sig åt en och samma sport i stället för åt flera olika!

För oss som står bakom Tresteget ser vi dock fantastisk­a möjlighete­r i anläggning­en. Vi ser också hur den kommer att bidra till en mer jämställd resursförd­elning i Varberg eftersom det finns en övervägand­e del flickor inom friidrotte­n och gymnastike­n. Totalt sett läggs det fortfarand­e mer pengar på pojkars idrottande än på flickors, men Tresteget innebär en tydlig rörelse i en mer jämställd riktning.

Ifrån Alliansen och Miljöparti­et ser vi nu fram emot att Tresteget fylls med liv, rörelse och drömmar. Samtidigt fortsätter vi arbetet med kommande idrottssat­sningar till gagn för ett välmående Varberg. Vi tar vanligtvis ett steg i taget, men denna gång tog vi tre. Christofer Bergenbloc­k (C) Sven Andersson (M) Inger Brosved (L) Paul Willner (KD) Stefan Edlund (MP)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden