Hallands Nyheter

Elev poserade med vapen – hotade skola

- JOAKIM KULLBERG 010-471 51 92 jk@hn.se

”Eleven är välkommen tillbaka hit. Vi sträcker ut en hand och kommer att hantera det som har hänt”

En elev har hämtats in till förhör, misstänkt för olaga hot mot grupp, efter att ha publicerat en bild på sig själv med ett vapenlikna­nde föremål på Snapchat. Bildtexten ska också ha innehållit någon form av hot.

Vid 20-tiden på måndagskvä­llen blev rektorerna på Östergårds­skolan i Halmstad uppringda av polisen efter att det kommit in en polisanmäl­an. Enligt anmälan ska en elev på skolan ha publicerat en bild på sig själv, poserandes med ett vapenlikna­nde föremål. I bildens bildtext ska det också ha förekommit någon form av hot. Bilden publicerad­es på det sociala mediet Snapchat, i en sluten grupp men som har hundratals medlemmar. Samtliga elever på Östergårds­skolan.

– Vi vet inte hur det har uttryckts i bildtexten men det har kunnat uppfattas som hotfullt, säger skolområde­schefen Magnus Rudgard.

CHATARINA MARDELL rektor

SKOLAN VIDTOG ÅTGÄRDER på direkten och satte in extra rondering med väktare i skolans lokaler under natten.

– Det var för att säkerställ­a att ingen befann sig i lokalerna när vi kom hit nu på tisdagsmor­gonen, säger Chatarina Mardell, rektor på Östergårds­skolan.

Under tisdagsmor­gonen fick de ansvariga på skolan veta att eleven var identifier­ad och inhämtad till polisstati­onen för förhör. Polisen hade också gjort husrannsak­an hemma hos eleven och hittat ett vapen, någon form av luftpistol.

För skolans del har tisdagsmor­gonen främst handlat om att informera både elever och personal, och att försöka behålla lugnet på skolan. Även målsmän till skolans elever ska ha informerat­s om händelsen.

– Det har varit lugnt här på morgonen och vi är beredda om det skulle uppstå oro, säger Magnus Rudgard.

– Några lärare har frågat vad de ska säga till barnen, det har varit mycket förberedan­de frågor som har diskuterat­s på morgonen. Sedan har lärarna gått ut i samtliga klasser och pratat om vad man lägger ut i sociala medier, hur det kan uppfattas och vad det kan få för konsekvens­er, säger Chatarina Mardell.

–DET ÄR VÄLDIGT KLOKT av skolan tycker jag, säger Tommy Nyman, presstales­man på polisen.

Nyman bekräftar att polisen fick in anmälan under måndagskvä­llen men vill inte kommentera vad det är för typ av hot som har spridits på Snapchat.

– Det har skrivits något diffust som kan uppfattas som ett hot, men vad det stod har vi valt att inte gå ut med, säger Tommy Nyman, presstales­man på polisen. Vad som händer med den unga eleven är ännu oklart.

– EFTER FÖRHÖR avgör åklagaren vad som händer men jag har svårt att tro att eleven blir anhållen, säger Tommy Nyman.

Och trots att det är ett allvarligt brott som eleven misstänks för är skolan tydlig med att eleven är välkommen tillbaka.

– Vi har varit i kontakt med vårdnadsha­varna. De ska inte behöva vara oroliga för vad som händer med skolan, utan eleven är välkommen tillbaka hit. Vi sträcker ut en hand och kommer att hantera det som har hänt, säger Chatarina Mardell.

 ?? Bilder: JARI VÄLITALO ?? SPREDS PÅ NÄTET. En elev på Östergårds­skolan publicerad­e en bild på sig själv med ett vapen på det sociala mediet Snapchat. Bilden kunde ses av hundratals elever på skolan.
Bilder: JARI VÄLITALO SPREDS PÅ NÄTET. En elev på Östergårds­skolan publicerad­e en bild på sig själv med ett vapen på det sociala mediet Snapchat. Bilden kunde ses av hundratals elever på skolan.
 ??  ?? SNABBA ÅTGÄRDER. Chatarina Mardell, rektor, och Magnus Rudgard, skolområde­schef, säger att skolan agerade snabbt.
SNABBA ÅTGÄRDER. Chatarina Mardell, rektor, och Magnus Rudgard, skolområde­schef, säger att skolan agerade snabbt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden