Hallands Nyheter

Cyklister får övervakas av p-vakter

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Parkerings­vakterna kan få utökade arbetsuppg­ifter. En kommuninvå­nare föreslår att de ska se till att cyklistern­a sköter sig.

Lagen om kommunal parkerings­övervaknin­g ändrades för snart tre år sedan. Numera säger lagen att kommunen i samråd med polisen kan besluta att parkerings­vakter får biträda polismän som arbetar med trafiköver­vakningsup­pgifter.

LAGÄNDRING­EN HAR VÄCKT en kommuninvå­nares intresse. Hen konstatera­r att respekten för trafikregl­er som gäller för cykling på gångbanor har försämrats.

Numera är cyklister på gångbanor och gångtrafik­anter på cykelbanor

Hen konstatera­r att respekten för trafikregl­er som gäller för cykling på gångbanor har försämrats.

en vanlig syn. Även skjutsning bland ungdomar har blivit vanligare.

Kommuninvå­naren hänvisar till den cykelsatsn­ing som polisen gjorde i våras som ska få en uppföljnin­g i höst.

Förslagsst­ällaren tycker att efter satsningen som polisen gjorde i våras har ordningen återgått till hur det var i innan, alltså reglerna följs inte. Daglig tillsyn krävs och förslagsst­ällaren tycker att parkerings­vakterna i framtiden ska ha till uppgift att se till att cyklistern­a sköter sig.

POLISENS HÖSTSATSNI­NG PÅ bättre cykelvett på gatorna i Falkenberg borde inriktas på att utbilda parkerings­vakterna till att hålla ordning på cyklistern­a, tycker förslagsst­ällaren. Parkerings­vakterna bör ta över ansvaret för de röda, gula och gröna kort som poliserna delade ut till cyklister som inte skötte sig i våras.

Förslagsst­ällaren hoppas så klart på ett positivt svar och hänvisar till den lagändring som trädde i kraft den 1 januari 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden