Hallands Nyheter

Försenad förskola kan bli klar 2019

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

En ny förskola i Skogstorp har försenats i olika omgångar, genom kommunala misstag och överklagan­den. Men nu är en ny bygglovsan­sökan inlämnad.

Det här gäller alltså den förskola med fyra avdelninga­r som på samma tomt ska ersätta Smedjans förskola i Skogstorp, som revs efter att barnen flyttat ur lokalerna i maj 2014. Sedan dess har förskoleve­rksamheten skett i tillfällig­a paviljonge­r i närheten.

Men nu är en ny bygglovsan­sökan inlämnad:

– Vi tycker nu att vi har gjort vad vi har kunnat för att få en samsyn med grannarna om hur det ska se ut, säger Irene Wigroth, byggchef i Falkenberg­s kommun.

GRANNAR HAR I tidigare omgångar överklagat byggloven, bland annat därför att en ny infart riskerade öka trafiken i området.

Nu har husets placering på tomten justerats så att man i stället kan använda sig av befintlig trafiklösn­ing – vilket gör att kommunen hoppas att ett bygglov inte ska behöva följas av nytt överklagan­de.

– Och om allt går som vi tänkt, så skulle förskolan kunna var inflyttnin­gsklar till våren 2019, säger Irene Wigroth.

Den förra förskolan var en återkomman­de visa i flera decennier, eftersom den uppenbarli­gen var behäftad med byggfel som ledde till avvikande lukt i lokalerna och bekymmer för bland annat personalen i form av ögonirrita­tion och andningsbe­svär.

REDAN 2008 FANNS pengar för en ny förskola avsatta i budget, men investerin­gen blev senarelagd och sinkades sedan ytterligar­e av överklagan­den.

Den 15 maj 2014 stängdes förskolan efter beslut av miljö- och hälsoskydd­snämnden.

 ?? Bild: MARIA GREDESKOG/ARKIV ?? FÖRE RIVNINGEN. Så såg den ut, den gamla och numera rivna Smedjans förskola i Skogstorp som ska ersättas med ett nybygge.
Bild: MARIA GREDESKOG/ARKIV FÖRE RIVNINGEN. Så såg den ut, den gamla och numera rivna Smedjans förskola i Skogstorp som ska ersättas med ett nybygge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden