Hallands Nyheter

Man trillade på Gekås – avled efter vårdmiss

- CAROLIN GADALLAH carolin.gadallah@hn.se

Händelsen som ägde rum i början av augusti i år anmäls nu av assistansb­olaget som gjort en Lex Sarah-anmälan om händelsen.

Mannens rullstol tippade inne på Gekås och han trillade ur. Det som började som en dagstur tillsamman­s med familjen slutade med en katastrof.

Ambulansen tillkallad­es till platsen då mannen klagade på smärtor. Han togs om hand av vårdperson­al som gav honom Stesolid, som är en lugnande, muskelavsl­appnade medicin.

EFTER ETT TAG uppmärksam­mades personalen på att medicinen var farlig för patienten. Personalen ska då ha framkallat kräkningar hos honom för att få upp medicinen men det var då allt gick snett.

Händelsen som ägde rum i början av augusti anmäls nu av assistansb­olaget som gjort en Lex Sarah-anmälan.

I anmälan står det att ”uppkastnin­gen har tagit sig in i lungorna”. Personen avled dagen efter i sviterna av detta.

ÄVEN OM PERSONEN AVLIDIT på grund av en miss inom vården anser assistansb­olaget att hela händelsen inleddes under deras ansvar. I anmälan står det att bolaget till en början bedömt att händelsefö­rloppet borde hanterats genom Lex Maria eftersom att missen skedde inom vården. Senare har de ändrat sig och detta menar de är anledninge­n till att anmälan kommit in såpass sent som tisdagen den 5 september, alltså nästan en månad efter händelsen.

I ANMÄLAN FRAMGÅR det att det inte är möjligt för assistansb­olaget att ”undanröja risker att en liknande situation uppstår igen då den baseras på en kedja av oförutsedd­a och olyckliga händelser”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden