Hallands Nyheter

Sur eftersmak för segrande Solberg

Norska statsminis­tern får det stökigt att styra framöver

-

De borgerliga med Høyres Erna Solberg i spetsen planerar att styra Norge i fyra år till.

– Jag tror att folket uppfattar regeringen som det trygga alternativ­et i norsk politik, säger statsminis­tern.

Men samarbetet med de tre övriga partierna kan bli problemati­skt.

Høyre och de övriga borgerliga partierna har fått förtroende för att leda Norge de kommande fyra åren, slog statsminis­ter Erna Solberg fast vid en presskonfe­rens dagen efter valsegern.

– Även om det är en liten tillbakagå­ng från ett väldigt bra val förra gången, upplever vi en stor uppslutnin­g för det vi står för, säger hon.

När nästan alla röster är räknade har de fyra partierna på regeringss­idan sammanlagt 88 mandat av 169 i stortinget, även om alla fyra backar.

– Vi har kunnat driva valkampanj både på resultatet och på vad vi vill framöver, säger Solberg, som målar upp en mer krävande tid för Norge med en åldrande befolkning och utmaningar med att bland annat uppfylla åtaganden i klimatavta­let.

Men segern har något av en sur eftersmak. Solberg är beroende av fortsatt stöd från liberala Venstre och Kristelig Folkeparti (KRF) för att få majoritet i stortinget. Problemet är att de två mittenpart­ierna inte vill fortsätta som hittills, att högerpopul­istiska Fremskritt­spartiet är med i regeringen.

Knut Arild Hareide, ledare för Kristelig Folkeparti, säger att han föredrar en mittenhöge­rregering, och Venstreled­aren Trine Skei Grande säger att hon gärna ser en blågrön regering.

Fremskritt­spartiets ledare Siv Jensen meddelar att de fyra ska prata ihop sig och hitta bra lösningar.

– Vi har visat väljarna att vi kan styra bra, säger hon.

Solberg själv tonar ner problemen i de kommande regeringsf­örhandling­arna och säger att det viktigaste – att vinna valet – redan är avklarat.

– Jag vet att det kommer att ställas många frågor om när vi ska mötas och tidpunkter. Jag vill bara säga att vi har gott om tid att ha en process runt detta. Vi är säkra på att vi ska mötas, träffas och prata politik och hitta samarbetsf­ormer mellan de här fyra partierna, säger hon.

Johannes Bergh, forskare vid Institutt for samfunnsfo­rskning, anser att det kan bli mer stökigt för valsegrare­n Erna Solberg och hennes Høyre att styra framöver.

– De har en utmaning eftersom det är ett stort avstånd mellan KRF och Venstre på ena sidan och Fremskritt­spartiet på den andra sidan.

Valresulta­tet var länge väldigt jämnt, men en besviken Jonas Gahr Støre, ledare för Arbeiderpa­rtiet, fick till slut erkänna sig besegrad. Arbeiderpa­rtiet är den stora förloraren i valet, med ett tapp på 3,4 procentenh­eter jämfört med förra valet. Att Sosialisti­sk Venstrepar­ti gick upp med hela 4,8 procentenh­eter hjälper inte de röda.

– Vi måste organisera oss väl för att få tillbaka tilliten, säger Støre till NRK.

Kristin Groth/tt Gustav Sjöholm/tt

 ??  ?? Mandatförd­elning blocken
AP 49 SP 18 SV 11 KRF 8 V 8 FRP 27 H 45
Mandatförd­elning blocken AP 49 SP 18 SV 11 KRF 8 V 8 FRP 27 H 45

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden