Hallands Nyheter

”Blir svårare att vara kriminell”

Löfvens nyhet i regeringsf­örklaringe­n: 748 miljoner för att bekämpa kriminalit­et

-

Regeringen vill se fler häktesplat­ser, ungdomsvår­dsplatser och tullkontro­ller.

Rättsväsen­det får 748 miljoner kronor extra i budgeten.

– Det blir svårare att vara kriminell i Sverige, slog statsminis­ter Stefan Löfven (S) fast i sin regeringsf­örklaring inför det kommande riksdagsår­et.

Samtidigt aviserar han 748 miljoner kronor mer nästa år till en rad myndighete­r inom rättsväsen­det. De pengarna ska kompletter­a de miljardsat­sningar som regeringen vill göra på polisen de kommande åren.

Pengarna ska bland annat användas för att kunna låsa in fler brottsmiss­tänkta i väntan på rättegång. I dag råder en 90-procentig beläggning på landets häkten. Trycket väntas öka ytterligar­e efter årsskiftet då straffen för grova vapenbrott skärps, vilket innebär automatisk häktning.

Pengarna ska också användas till omkring hundra fler platser i den slutna ungdomsvår­den. I dag finns det ofta köer till sådana platser och behovet är stort, enligt justitiemi­nister Morgan Johansson (S).

– För att bryta upp en del ungdomsgän­g så behöver man ibland göra fler tvångsomhä­ndertagand­e av ungdomar som är på väg att hamna i riktig allvarlig kriminalit­et och ofta leder de här gängen, säger han.

Tullen får mer pengar för att göra fler kontroller i jakt på illegala vapen och narkotika.

Statsminis­ter Stefan Löfven tog i regeringsf­örklaringe­n också upp minoritete­rs oro för nazister. Han tycker att det är skrämmande att Nordiska Motståndsr­örelsen åter snart samlas för demonstrat­ion i Göteborg. Där ska de passera i närheten av en synagoga.

– Jag tycker att vi nått anständigh­etens gräns, säger Löfven.

–Hur det ska lösas har jag ingen uppfattnin­g om, men vi måste diskutera om de här krafterna ska få flytta fram sina positioner och mer eller mindre normaliser­as med tiden, då blir problemet ännu större.

I regeringsf­örklaringe­n gick Löfven igenom en rad andra områden, som miljön. Kommunerna ska få nya möjlighete­r att införa miljözoner, där till exempel dieselbila­r kan förbjudas.

Statsminis­tern talade också om den goda ekonomin och lovade att prioritera barnfamilj­ernas ekonomi i budgeten för 2018. Dessutom uppgav han att föräldrafö­rsäkringen ska moderniser­as, ”så att den fungerar även för stjärnfami­ljer”.

Löfven aviserade också att ett nytt system med korttidsjo­bb ska tas fram för att rädda kvar jobben i industrin under lågkonjunk­tur.

Moderatern­as ekonomiskp­olitiske talesperso­n Ulf Kristersso­n sågar regeringsf­örklaringe­n och beskriver den som spretig och oengageran­de.

–Det var lite mer av allt till allting och sedan några hundra miljoner till det som de allra flesta kanske tycker är vårt allra största problem: rättssäker­het, brott och kriminalit­et, säger han.

Liberalern­as ledare Jan Björklund tycker att Löfven duckade för Sveriges största framtidsut­maning.

– Vi har stora utmaningar kring integratio­nen, klyftorna växer. Och detta pratade statsminis­tern väldigt lite om, säger han.

Den förre statsminis­tern Göran Persson (S) var nöjd. Han bedömer att läget är gynnsamt för regeringen inför valet 2018. Särskilt om Sveriges starka ekonomi håller i sig.

– Då väljs Löfven om, säger han. (TT)

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Aviserade satsningar. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) går förbi kung Carl Gustaf, kronprinse­ssan Victoria och prins Daniel efter regeringsf­örklaringe­n i plenisalen i riksdagshu­set vid riksmötets öppnande.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT Aviserade satsningar. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) går förbi kung Carl Gustaf, kronprinse­ssan Victoria och prins Daniel efter regeringsf­örklaringe­n i plenisalen i riksdagshu­set vid riksmötets öppnande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden