Hallands Nyheter

Löfven sitter kvar även om Hultqvist ryker

-

Försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) utgick från att statsminis­tern visste. Därför sade han inget om problemen på Transports­tyrelsen, enligt regeringen­s svar till riksdagens konstituti­onsutskott (KU).

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) tänker sitta kvar även om riksdagen avsätter Hultqvist.

–Vi kan visa att Hultqvist hade sådan informatio­n att han hade all anledning att tro att informatio­n hade gått till statsrådsb­eredningen, säger Stefan Löfven vid en pressträff, angående den hotande misstroend­eförklarin­gen mot Hultqvist.

Den informatio­nen finns med i det svar som regeringen nu har lämnat på KU:S frågor om hur regeringen hanterade uppgiftern­a om säkerhetsb­rister på Transports­tyrelsen. Svaren ger inte så mycket nytt utöver redan kända uppgifter.

Just nu står försvarsmi­nistern i fokus, eftersom Centerpart­iet och Liberalern­a har antytt att Alliansens misstroend­ehot kan strykas om nya uppgifter tillkommer om Hultqvist.

Stefan Löfven kallar miss- troendeför­klaringen en ”överloppsg­ärning”.

– Han har inte gjort något fel, det är därför han sitter kvar, och nu tycker jag att det framgår ännu tydligare av det här materialet, säger Löfven.

Statsminis­tern svarar ja på en fråga om han tänker sitta kvar även om opposition­en driver igenom en misstroend­eomröstnin­g mot försvarsmi­nistern och denne tvingas gå.

–Ja, då hanterar jag den situatione­n, säger Löfven.

SD:S ledare Jimmie Åkesson säger att partiet tänker väcka misstroend­eförklarin­g mot statsminis­ter Stefan Löfven i dag, trots att han inte tror att de borgerliga partierna kommer att hänga på. Alliansen har gjort klart att de inte tänker följa SD.

Enligt uppgift till TT är en möjlighet att Alliansen lägger ned hotet mot Hultqvist helt. Maria Davidsson/tt

Lars Larsson/tt

 ?? FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT ?? Försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) säger att han ”jobbar på precis som vanligt” trots hotet om misstroend­eförklarin­g.
FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT Försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) säger att han ”jobbar på precis som vanligt” trots hotet om misstroend­eförklarin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden