Hallands Nyheter

Irritation över den växande konflikten

- TT

De danska landslagss­pelarna kommer inte överens med fotbollsfö­rbundet DBU. Nu ställs Em-finalrepri­sen mot Nederlände­rna in, vilket irriterar spelarna. – Vi hade verkligen sett fram emot att få spela den här revanschma­tchen, säger lagkaptene­n Pernille Harder.

Att fredagens träningsma­tch i danska Horsens, en tänkt repris på sommarens Em-final, inte blir av beror på den strejk som spelarna inledde efter att förhandlin­gar om ett nytt kollektiva­vtal brutit samman.

”Det är en djupt beklaglig situation, och vi är väldigt ledsna att vi måste göra de fans som hade sett fram emot den här fotbollsfe­sten besvikna”, skriver DBU på sin webbplats.

Konflikten har sin grund i att spelarföre­ningen kräver att landslagss­pelarna ska ses som anställda av förbundet när de är på landslagsu­ppdrag. Ett krav som DBU inte har velat acceptera.

DET DANSKA LANDSLAGET dök helt enkelt inte upp när laget skulle ha samlats under måndagen inför matchen mot Nederlände­rna, tänkt som en chans till revansch för danskorna efter 2–4-förlusten i Em-finalen i somras.

Att matchen nu ställs in retar upp spelarna.

– Vi är irriterade över DBU:S beslut. Det har funnits massor av tid till att hitta en lösning, säger stjärnanfa­llaren och lagkaptene­n Pernille Harder.

– Hela måndagen gick utan förhandlin­gar, trots att vi var tillgängli­ga. Och det nästa vi hör från dem är att matchen ställs in.

FREDAGENS MATCH ÄR inte den enda som hotas; nästa tisdag är det tänkt att Danmark ska möta Ungern i Vm-kvalet, i samma grupp som Sverige.

Om ingen överenskom­melse har slutits till dess kan Danmark tvingas spela utan sina landslagss­tjärnor. Och det kan bli kostsamt.

Enligt europeiska fotbollsfö­rbundet Uefas regler ska alla länder i Vm-kvalet ställa upp med ”sitt starkaste lag”. Om förbundska­pten Søren Randaboldt till exempel tvingas ta ut juniorspel­are för att få ett lag på planen mot Ungern, kan Danmark straffas.

– Det är Uefas disciplinä­ra kommitté som då får träffas för att ta ett beslut om eventuella påföljder, säger en talesperso­n från Uefa.

Även det danska U21-landslaget på herrsidan, som spelar Em-kval den 6 oktober, står utan kollektiva­vtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden