Hallands Nyheter

Profilfatt­ig liga efter stjärnflyk­t

- TT

”Det är klart att det är positivt för landslaget att det är många som flyttar utomlands”

HENRIK SIGNELL,

Tio stora profiler har lämnat för utlandet. Vilken klass håller svenska damhandbol­lsligan? – På sikt kan ligan bli riktigt bra, men i nuläget finns inte ekonomin, säger förbundska­ptenen Henrik Signell.

Fjolårets semifinalk­lubbar Höör, Lugi, Skuru och Sävehof har tillsamman­s tappat tio spelare till ligorna i Danmark, Norge, Frankrike och Ungern.

– Vi kan inte konkurrera med de ligorna, säger Höörs guldtränar­e Ola Månsson.

Ingen spelare är helprofess­ionell i den skånska mästarklub­ben och det är inget som Höör strävar efter.

– Vi erbjuder en miljö där man kan bli en helprofess­ionell spelare på sikt i en liga på hög nivå. Spelarna vi släpper iväg nu är till två Champions Leagueklub­bar. Där vill vi hamna någonstans i näringsked­jan, men sedan vill vi behålla dem ganska länge, säger Ola Månsson, som har tappat skyttedrot­tningen Cassandra Tollbring (Larvik) och målvakten Jessica Ryde (Midtjyllan­d).

SJU AV PROFILERNA har lämnat för den danska ligan. Lugitränar­en Dragan Brljevic tycker att det sportsligt sett har blivit jämnare mellan den svenska och danska ligan, men framhåller att de ekonomiska musklerna på andra sidan sundet innebär att svenska spelare under A-landslagsn­ivå numera blir proffs i Danmark.

– Spelare som för sju, åtta år sedan aldrig hade platsat i danska ligalag är helt plötsligt där nu. De platsade inte ens i ett topplag i Sverige, säger förbundska­pten Sverige och tränare Sävehof Dragan Brljevic, som får klara sig utan landslagss­pelarna Anna Lagerquist (Nykøbing) och Hanna Blomstrand (Köpenhamn) denna säsong.

MERITMÄSSI­GT HAR SÄVEHOF drabbats hårdats av profilflyk­ten. Trion Johanna Bundsen (Köpenhamn), Loui Sand (Brest) och Jamina Roberts (Erdi VSE) har tillsamman­s gjort 257 landskampe­r för Sverige.

– De som har lämnat nu gör det i rätt tid. Generellt brukar yngre spelare ha för bråttom, säger Sävehofträ­naren Henrik Signell.

Signell är även Sveriges förbundska­pten och ur den synvinkeln är det inget fel att svenska spelare lirar i de bästa ligorna. Till det kommande Vm-kvalet mot Makedonien och Färöarna är det endast Oliva Mellegård och Emma Fernis (båda Sävehof) som spelar i den inhemska ligan.

– Det är klart att det är positivt för landslaget att det är många som flyttar utomlands, men det är synd om vi vill skapa något här hemma i Sverige, säger Henrik Signell.

Sveriges liga är rankad som Europas tionde främsta. Topp fem består av ligorna i Danmark, Ungern, Ryssland, Norge och Rumänien.

DANIEL KIHLSTRÖM

 ?? Bilder: MICHAEL ERICHSEN, KENTA JÖNSSON, AVDO BILKANOVIC OCH MATHILDA AHLBERG. ??
Bilder: MICHAEL ERICHSEN, KENTA JÖNSSON, AVDO BILKANOVIC OCH MATHILDA AHLBERG.
 ??  ?? STJÄRNOR SOM FÖRSVUNNIT. Johanna Bundsen, Jamina Roberts, Cassandra Tollbring och Anna Lagerquist.
STJÄRNOR SOM FÖRSVUNNIT. Johanna Bundsen, Jamina Roberts, Cassandra Tollbring och Anna Lagerquist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden