Hallands Nyheter

Darrigt läge i EU inför Junckertal

I dag är det dags för det årliga läget-i-unionen-talet

-

Brexitförh­andlingarn­a går knaggligt, terrorhote­t är ständigt närvarande och sprickorna mellan öst och väst blir allt tydligare. Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker har en hel del att grubbla på. I dag håller hans sitt sedvanliga tal om läget i unionen.

På ytan ser det betydligt ljusare ut än vad som befarades för några månader sedan.

Grekland har inte kastats in i någon ny akut ekonomisk kris och vårens val i Nederlände­rna och Frankrike förde ingen av de hätska Eu-fienderna Geert Wilders eller Marine Le Pen till makten. Till och med på migrations­fronten ser det lugnare ut, med betydligt färre nyanlända över Medelhavet. Det sistnämnda är det ändå få som vill skryta om.

Det är långt kvar till någon långsiktig lösning som får fler invånare att vilja stanna i de länder i Afrika och Mellanöste­rn som flest migranter och flyktingar kommer ifrån. Och de vittnesmål som sprids från människorä­ttsorganis­ationer om usla förhålland­en i libyska läger, där migranter och flyktingar hålls kvar, är inte mycket att stoltsera med.

Och trots valmotgång­arna för diverse anti-eu-partier är missnöjet fortsatt stort med vad som sker och inte sker på Eu-nivå.

En undersökni­ng som tyska Bertelsman­n-stiftelsen presentera­de förra veckan visar visserlige­n att en solklar majoritet – minst 70 procent – i fem tunga Eu-länder skulle rösta ”stanna kvar” i eventuella folkomröst­ningar om fortsatt medlemskap. Men i samma undersökni­ng säger två tredjedela­r av de tillfrågad­e att de är missnöjda med EU:S nuvarande utveckling.

Mycket av missnöjet går att koppla till frågor där EU står och stampar på grund av tydliga åsiktsskil­lnader mellan väst och öst.

– Det här är den stora frågan för tillfället, konstatera­r Eu-basen Jean-claude Juncker i en intervju med nyhetssajt­en Politico Europe.

Båda sidor anklagar varandra för bristande solidarite­t. Väst gnäller på inflödet av låglönearb­etare från öst. Och öst klagar på att väst vill skicka vidare sina asylsökand­e, mot deras vilja.

Eu-kommission­en är samtidigt stadigt i fejd med länder som Polen och Ungern kring deras syn på oberoende domstolar och massmedier.

– Under de senaste två åren har vi blivit allt mer medvetna om de olika känslorna mellan väst och öst. Om det här inte ändras kommer vi inte att komma någonvart, säger Juncker till Politico.

När kommission­sordförand­en i dag ska hålla sitt årliga läget-i-unionen-tal inför Eu-parlamente­t i Strasbourg väntas han bland annat driva på för ett närmare eurooch försvarssa­marbete.

Wiktor Nummelin/tt

 ??  ?? (i procent)
(i procent)
 ?? FOTO: TT/ARKIV ?? Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker ska hålla tal om Eu-läget.
FOTO: TT/ARKIV Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker ska hålla tal om Eu-läget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden