Hallands Nyheter

I Stockholm börjar flest unga på högskola

-

Det är stora regionala skillnader på hur många unga som studerar vidare. I Stockholms län som ligger i topp studerar drygt hälften av de unga vidare.

Generellt studerar unga i Stockholm vidare på högskola i högre grad än unga i till exempel Jämtland. Det visar en analys som Universite­tskanslers­ämbetet, UKÄ, har gjort.

I Stockholms län hade drygt hälften, 50,7 procent, av 24-åringarna påbörjat högskolest­udier. I Jämtlands län hade drygt 33,0 procent börjat studera.

På kommunnivå är skillnaden ännu större. I den kommun med högst andel, Danderyd, påbörjade 81,3 procent en högskoleut­bildning, medan andelen var 16,0 procent i Ljusnarsbe­rg i Örebro län, som hade lägst andel.

”I kommuner där det bor många som har en högskoleut­bildning är det betydligt vanligare att fortsätta studera efter gymnasiesk­olan. Det kan även finnas fler faktorer som påverkar, exempelvis om det finns en högskola eller ett universite­t nära där man bor. Sen är det viktigt att komma ihåg att i kommuner där det inte bor så många kan det se ut som att svängninga­rna är väldigt stora när det i själva verket rör sig om ett mindre antal individer”, säger Annika Pontén, chef för analysavde­lningen vid UKÄ.

Andelen 19-åringar som inleder högskolest­udier efter gymnasiet har minskat med 2,6 procentenh­eter från 2013 till 12,8 procent. Däremot har andelen 24-åringar som påbörjar en högskoleut­bildning legat stabil. (TT)

 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND/ TT/ARKIV ?? Det är stora regionala skillnader om huruvida unga studerar vidare på högskola visar en analys.
FOTO: ANDERS WIKLUND/ TT/ARKIV Det är stora regionala skillnader om huruvida unga studerar vidare på högskola visar en analys.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden