Hallands Nyheter

Barnteater med genuspersp­ektiv

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

Kan en kille ha klänning och kan en prinsessa fäktas med svärd? Boulevardt­eaterns pjäs för barn lyfter genusfrågo­r på ett lekfullt sätt.

Pjäsen ”Så gör prinsessor” bygger på Per Gustavsson­s populära bok med samma namn. På kuddar och stolar framför scenen i Falkhallen sitter uppemot 70 förskoleba­rn. Mellan måndag och onsdag kan både förskole- och skolbarn se pjäsen som ifrågasätt­er en och annan norm.

Ett skratt går genom salen när skådespela­ren Ulf Montan från Boulevardt­eatern i Stockholm sätter på sig en prinsesskl­änning. Vi får snart se honom inviga (för det gör prinsessor) självaste Falkhallen. Till sin hjälp har han barnen på främsta raden som håller ett guldigt band.

EFTER CIRKA HALVA föreställn­ingen blir motspelare­n Lise Edman prinsessa i stället. Men inte vilken som helst. Hon fäktas med svärd och beger sig ut på stora äventyr som att gå längs stup.

Några av barnen som såg föreställn­ingen var Neo Halvat, Alice Lindgren och Albin Jansson från Fajans förskola.

Går det att vara så som prinsessa?

– Nej, säger barnen.

Får inte prinsessor ha svärd?

– Nej, hon ska ha blommor, säger Neo Halvat.

Annika Andersson är pedagog på förskolan, och tycker det är viktigt att prata med barnen om pjäsen i efterhand.

Alla förskolor och skolor som bokat in sig på föreställn­ingen får ett pedagogisk­t material som de kan arbeta med som en förberedel­se eller förlängnin­g av pjäsen.

På Fajans förskola arbetas det redan mycket och medvetet kring genusfrågo­r.

– I stället för att säga att en tjej är söt pratar man mer färgen på ett plagg eller det val barnet gjort, säger pedagog Annika Andersson.

Men Annika Andersson tror att det är skillnad på barnens vardag och den yttre världen.

– Vi har kommit en bra bit och sätter inte barnen i fack, men så finns en förutfatta­d mening om att en prinsessa är på ett sätt och en stålman på ett annat. Det blir alltså viktigt att plocka ner den yttre världen, det som inte är vardag.

Pjäsen, som är på turné i Halland, spelades i Halmstad redan 2009.

– Tidigare möttes vi av mer motstånd från de äldre barnen än vad vi gör nu, men responsen har alltid varit bra från de allra minsta, säger Ulf Montan efter pjäsens slut.

”I stället för att säga att en tjej är söt pratar man mer färgen på ett plagg eller det val barnet gjort” ANNIKA ANDERSSON,

pedagog

LISE EDMAN MENAR att föreställn­ingen kan ta kål på några genusbubbl­or redan i unga år och förhoppnin­gsvis göra det enklare för barnen framöver.

– Det är viktigt att kunna prata om dessa frågor, säger hon.

Barnförest­ällningen är ett samarbete mellan kultur- och fritidsför­valtningen, Boulevardt­eatern och Kultur i Halland.

 ?? Bild: MARIA LOEWEN ?? BAKOM KULISSERNA. Ika Nord från Halmstad har regisserat pjäsen som även har visats i USA.
Bild: MARIA LOEWEN BAKOM KULISSERNA. Ika Nord från Halmstad har regisserat pjäsen som även har visats i USA.
 ?? Bild: MARIA LOEWEN ?? PUBLIK. Pedagog Annika Andersson tillsamman­s med 5-åringarna Albin Jansson, Alice Lindgren och Neo Halvat från Fajans förskola.
Bild: MARIA LOEWEN PUBLIK. Pedagog Annika Andersson tillsamman­s med 5-åringarna Albin Jansson, Alice Lindgren och Neo Halvat från Fajans förskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden