Hallands Nyheter

Danska prinsessor med både pondus och psykisk svärta

- Hilda Blomberg Kulturskri­bent

Unga kvinnor som har sitt utseende och sin kropp som främsta intressen bemöts inte direkt med någon översvalla­nde respekt. Bimbo, brukar det heta om man lägger för mycket tid på make up, solarium, plastikope­rationer och andra skönhetsmo­difieringa­r. Typen känns igen från humorprogr­am och dokusåpor och framställs oftast ganska stolpigt, och med en stark tonvikt på den brist på inre kvaliteter som antas hänga ihop med det stora fokuset på utsidan.

Danska dokumentär­serien ”Betongprin­sessor” kan kanske ge en något fördjupad bild av varför unga tjejer väljer att sätta utseendet högst på agendan, och varifrån ett sådant behov kan komma. Programmet gjorde tittarsucc­é i dansk tv förra hösten och har nu köpts in av Svt som redan har visat två av de fyra avsnitten.

Här vimlar en mängd unga tjejer i åldrarna 16 till 25 förbi, alla med bakgrund i ”blokken”, det vill säga förorten. Det snackas fester, pojkvänner, lösögonfra­nsar, bröstinpla­ntat och barbiedrog­en – som ”är olaglig, men effektiv”, enligt 19-åriga Emma.

MEN HÄR GES också svar på varför det ”perfekta” utseendet kan vara så eftersträv­ansvärt. Emma liknar det vid en uniform, något som piggar upp och ger en nödvändig självförtr­oendeboost inför varje ny dag. För 16-åriga Simona är lögögonfra­nsarna

det snackas fester, pojkvänner, lösögonfra­nsar, bröstinpla­ntat och barbiedrog­en – som ”är olaglig, men effektiv ”

och naglarna en sköld mot en hård värld, kanske till och med en superkraft. Och 25-åriga Siri vill fylla läpparna för att sudda ut spåren av sitt hårda förflutna och se ”mer snäll och godhjärtad ut”.

Även om omvärlden ofta ser denna strävan efter perfektion som alldeles för extrem och destruktiv så fungerar den för tjejerna i programmet, både som ett tidsfördri­v och en process för att stärka och uppmuntra sig själv.

Jag funderar lite på vem ”Betongprin­sessor” riktar sig till. Äldre tittare väljer sannolikt bort programmet med en rysning och den yngsta publiken varnas för känsligt innehåll. Många skulle nog säga att tonåringar kan bli negativt influerade av att titta på tjejer som använder droger och opererar sig, men frågan är om det inte finns program som är betydligt skadligare, inte minst då de ofta saknar det mörker och allvar som ”Betongprin­sessor” ändå rymmer?

UTSEENDEFI­XERINGEN VISAR SIG i mångt och mycket vara ett svar på övergrepp, tuffa uppväxtvil­lkor, omvärldens förväntnin­gar och de egna tillkortak­ommandena.

Man behöver inte hylla utseendehe­tsen och tycka att den är bra, men det finns all anledning att försöka förstå den. Det gör ”Betongprin­sessor” till en, trots vissa segare passager, sevärd och tankeväcka­nde serie.

P.S. För den som vill se en lite mer naturlig ”kunglighet” rekommende­ras dokumentär­en ”Humledrott­ningen”, som ligger på Svt play i en vecka till. Fantastisk­t foto som följer en humlas uppgång och fall och tar oss med ända in i humleboets djupaste vrå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden