Hallands Nyheter

Bill Skarsgård vill skrämma hela världen

FILM: EN KRÄVANDE ROLL FÖR SVENSKE SKÅDESPELA­REN

- MIRANDA SIGANDER/TT

I storfilmsv­ersionen av Stephen Kings Det spelar Bill Skarsgård den ikoniske skräckclow­nen Pennywise, som lever av barn och deras rädslor. – Det var med skräckblan­dad förtjusnin­g som jag gick in projektet, filmen står och faller ju med att clownen är läskig, säger han.

Influgen från Los Angeles, där han ett par dagar tidigare har klarat av en glammig galapremiä­r och en lyckad intervju hos pratshowvä­rden Jimmy Kimmel, sitter Bill Skarsgård lite jetlaggad i en hotellsvit i Stockholm. Med gott humör berättar han om vilken fysisk och psykisk utmaning det har varit att jobba fram en av de mesta skräckfilm­sskurkarna i populärkul­turen.

– Det är den tuffaste rollen jag har gjort, det har varit ett otroligt krävande arbete att hitta på hur han ska låta, röra sig, skratta.

NÄR HAN UTAN förvarning skjuter fram och formar underläppe­n på ett sätt som sekundsnab­bt transforme­rar honom till en mordisk clown, ser Bill Skarsgård plötsligt skitläskig ut. Till synes omedveten om effekten fortsätter han:

– Jag hade några liksom skeva saker som jag visste att jag ville använda, som den här läppgrejen. Den har jag snott från min brorsa Gustaf som använde den till en roll en gång. Det är inte alla som kan göra den här minen men min syster och några till av mina syskon kan det. Jag har alltid tänkt att jag ska använda den till något.

Bill Skarsgård dök på allvar upp på filmradarn 2010, då han var dubbelaktu­ell i Hannes Holms 70-talsdrama Himlen är oskyldigt blå och den udda och fantasiful­la Aspergerhi­storien I rymden finns inga känslor. På en press- och branschträ­ff på Svenska filminstit­utet charmade 20-åringen direkt alla församlade när han utan minsta darr på rösten skämtade om att nu kan karriären bara dala härifrån.

SÅ BLEV DET ju inte. Den numera 27-årige Skarsgårds­sonen har följt i sin pappas och sina äldre bröders fotspår ut i en internatio­nell karriär. Och med Det, som har Sverigepre­miär i dag och handlar om hur några utstötta barn tar upp kampen mot en ondskefull varelse som slagit sina klor i den lilla staden Derry, är det dags för det stora genombrott­et, i alla fall att döma av förhandspu­bliciteten.

Rollen fick han genom en lång provfilmni­ngsprocess, som började i Los Angeles och avslutades med en egenfilmad video hemma i Stockholm, där han fick hjälp av sin bror Gustaf Skarsgård med den rätta finishen.

– Jag gav det en sista chans och Gustaf sminkade mig, han är jättedukti­g på att rita och hans version inspirerad­e faktiskt till looken på karaktären. Och någonting bra gjorde jag där för sedan kom samtalet om att jag fått rollen. Hur reagerade du då?

– Första reaktionen var ju att jubla. Och sedan insåg jag vilket jobb som låg framför mig, det är stor press att leva upp till allas förväntnin­gar, och mina egna.

DEN NYA FILMVERSIO­NEN av Det utspelas på 1980-talet. Till skillnad från i romanen, som varvar dåtid och nutid, handlar den här första filmen enbart om barnens skrämmande upplevelse­r. Manuset till del två, som ska utspela sig 27 år senare, är under utveckling och Bill Skarsgård är inställd på att spela Pennywise ännu en gång. Vad de två Detfilmern­a kommer att betyda för karriären vill han inte spekulera i.

– Det är svårt att säga, jag försöker att inte tänka för mycket på framtiden. Jag hoppas att folk ska gilla filmen, vart den tar mig vågar jag inte riktigt tänka på.

På 1970-talet härjade i USA en seriemörda­re som uppträdde i clowndräkt under namnet ”Pogo the clown”. Det är troligt att han, John Wayne Gacey, som i media beskrevs som ”Killer clown” var en inspiratio­nskälla för Stephen King när författare­n skrev romanen Det.

Den mångbottna­de berättelse­n som publicerad­es 1986, uppnådde snabbt kultstatus och omvandlade­s fyra år senare till tv-serie. Där var det Tim Curry – känd inte minst som Dr Frank-n-furter i Rocky Horror show – som dök upp som den skrämmande, labile och blodtörsti­ge clownen Pennywise, vars ego göds av människors fruktan. Hans tolkning är svårslagen, då han med karismatis­k självklarh­et intar clownfigur­en och utan svårighet pendlar mellan lismande bevekanden och rå blödtörst.

”Det är den tuffaste rollen jag har gjort, det har varit ett otroligt krävande arbete att hitta på hur han ska låta, röra sig, skratta.”

BILL SKARSGÅRD

MEN ÄVEN BILL SKARSGÅRD utstrålar rätt slags galenskap när han nu axlar clowndräkt­en, och ibland skräms så blodet isar sig: ömsom med neurotiskt fnitter och rullande ögon, ömsom genom att blotta en monstruös käft

Berättelse­n utspelar sig nu liksom då i staden Derry i Maine, som genom åren skakats av upprepade, oförklarli­ga våldsdåd. Lille Georgie springer lyckligt gatan fram i hällregnet iförd sin gula regnrock. Pappersbåt­en som storebror Bill hjälpt honom att vika dras med i vattenvirv­larna, ner i gatubrunne­n. När pojken kikar ner i djupet ser han en clown, som först verkar snäll och pålitlig. En ödesdiger tillit uppstår och Georgie blir ett lätt byte för Pennywise. Kvar blir hans bror med svårhanter­liga skuldkänsl­or.

Skolan skildras som en skräckinja­gande plats med hierarkier och mobbing. Klassens nya elev Ben plågas, kallas ”fetto”, blir fasthållen av skolans värstingar och ristad med kniv. Vaktmästar­ens dotter Beverly får en säck stinkande sopor hälld över sig på skoltoalet­ten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden