Hallands Nyheter

Stort svek att kvinnofrid inte tas på större allvar

Otrygghet bland unga tjejer är redan ett problem. Det förvärras när polisen inte prioritera­r sexualbrot­t som drabbar dem.

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 14/9. Vi hade så mycket annat, viktigare, att göra. För vilket brottsoffe­r som helst blir en sådan ursäkt från polisen en förolämpni­ng. För ett våldtäktso­ffer kan den vara direkt förödande. Samhället vet det, polisen vet det. Ändå har det, under avsevärd tid, varit tydligt att våldtäkter lägg på hög.

Självklart blir kränkninge­n därigenom dubbel. Det är ju därför rättväsend­ets bristfälli­ga förmåga att hantera just våldtäkter, gång efter annan, varit föremål för diverse utredninga­r. Handlingsp­laner har tagits fram, evidensbas­erade metoder har utarbetats, men just som utveckling­en tycks vara på väg i rätt riktning går allt i baklås och arbetet med grova sexualbrot­t halkar åter ned på polisens prioriteri­ngslista.

POLISER SOM FÅTT specialkom­petens sätts på andra uppgifter, läs mord och grov kriminalit­et . Alltså sånt där som ”riktiga” poliser sysslar med – i stället för att utreda ”ännu ett fall av full kvinna som följt med fel karl hem”. Nej, det där sistnämnda sägs förstås inte öppet. Men att sexualbrot­t har låg status inom polisen är tyvärr inte bara en myt.

I dagarna har problemet tagits upp i SVT. Men redare tidigare uppmärksam­mades en delvis nedslående utredning om från vår polisregio­n, Väst. Barbro Jönsson, jurist och utredare, fick i Aftonblade­t svara på frågan varför våldtäktsä­renden har lägre status jämfört med skjutninga­r bland kriminella:

– Jag vet inte vad det är, mer än att det är ett problem vi haft i många år och de flesta inte ens är medvetna om. Vi måste ändra på det. Jag ser en skillnad mellan kvinnor och män i synen på brotten.

KRIMINOLOG NINA RUNGE gav i SVT en liknande förklaring, att brott mot kvinnor och barn inte har lika hög status.

Förklaring­arna skaver. För de visar på att bakom det uppenbara – att alla gängmord kräver stora utrednings­resurser – även gömmer sig andra skäl till fördröjnin­g. Skäl som kan bidra till att förklara varför en utredning om en våldtäkt på en 12-årig flicka på en centralsta­tion i en västkustko­mmun blir liggande i vecka efter vecka trots att det finns en misstänkt gärningsma­n.

OM EN VÅLDTÄKT på en liten flicka i offentlig miljö kan bli liggande, vad händer inte med alla de mer ”vanliga” typerna av våldtäktsa­nmälningar? Vi talar alltså om majoritete­n av alla våldtäkter, de som begås i offrets eller gärningspe­rsonens bostad av en person som man känner eller är bekant med.

Och vad händer med förtroende­t för rättsväsen­det, inte minst i den mest utsatta målgruppen – som enligt polisen i region Väst är unga tjejer mellan 18-23 år?

– Att så många våldtäktsu­tredningar läggs ned är hårresande. Vi måste säkerställ­a att polisen och hela rättskedja­n har resurser, sade Annie Lööf för ett par månader sedan när Svenska Dagbladet skrev om polisens prioriteri­ngar.

DET ÄR LÄTT att hålla med. Inom polisen i Väst pågår förvisso redan ett arbete för att förbättra kvaliteten på våldtäktsu­tredningar. Men vad hjälper metodstöd om inte sexualbrot­tens status höjs och våldtäkter prioritera­s?

 ?? Bild: ERIK NYLANDER/TT ??
Bild: ERIK NYLANDER/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden