Hallands Nyheter

Strängbeto­ng på väg att dra ned

Strängbeto­ng kan komma att dra ned på sin personal. Företagsle­dningen lämnade beskedet under onsdagen. Det är inte klart hur det kommer påverka fabriken i Veddige.

- Fredrik Larsson 010-471 53 67 ∙ fredrik.larsson@hn.se

”Vi rustar oss inför framtiden. Byggkonjun­kturen kan komma att vika om några år”

Strängbeto­ng AB, som ingår i Consolis Group, fick nya ägare i mars. Sedan ett halvår tillbaka är det amerikansk­a riskkapita­lbolaget Bain Capital som bestämmer.

Det var med dystra miner som de 270 anställda på anläggning­en i Veddige tog emot beskedet om kommande organisati­onsförändr­ingar.

De visste att det var någonting på gång eftersom ordinarie månadsmöte­t var fördröjt.

– Givetvis så blir det oroligt, för ingen vet vem eller vilka som drabbas, säger Anders Friebe, ordförande för IF Metalls klubbstyre­lse på Strängbeto­ng i Veddige.

Han konstatera­r att fabriken, som producerar betongfund­ament, går på högtryck och det är fulla orderböcke­r där leveransti­der ska hållas.

Förra året omsatte Strängbeto­ng 2,5 miljarder och gjorde en vinst på 60 miljoner. Det är cirka 1 200 anställda totalt i Sverige.

– Amerikansk­a ägarna vill väl utvecklas och tjäna mer pengar. Det är väl vad det här handlar om, säger Anders Friebe. Finns det någon oro över att fabriken i Veddige läggs ner?

– Nej, för sjutton. Vi kommer att få reda på mer detaljer den 26 september när de fackliga förhandlin­garna inleds. Var i Sverige det ska minskas på personal vet vi ännu inte.

FILIP STEN Strängbeto­ng

LEDNINGEN FÖR STRÄNGBETO­NG har genomfört en analys av företagets förutsättn­ingar och har kommit fram till att bolaget under en följd av år inte förmått att effektivt utnyttja sin fulla potential.

Det konstatera­s i ett pressmedde­lande att trots en god byggmarkna­d har företaget förlorat marknadsan­delar.

Det finns en ökad konkurrens från lågprislän­der runt Baltikum och Polen.

– För att klara de här utmaningar­na är det nödvändigt att effektivis­era verksamhet­en och skapa en organisati­on som är anpassad till en marknad som förändras i snabb takt, säger Hannu Tuukkala, vd på Strängbeto­ng.

MÅLET ÄR ATT Strängbeto­ngs nya organisati­on ska vara på plats vid årsskiftet. Men det är helt beroende på hur de fackliga förhandlin­garna går under hösten.

Filip Sten, som håller i kommunikat­ionen på Strängbeto­ng, vill inte lämna några detaljer vad det gäller strukturåt­gärderna.

– Nu ska vi påbörja fackliga förhandlin­gar, och innan dess har inte jag så mycket mer informatio­n att ge. Hur kommer det sig att ni drar ner när beläggning­en på fabrikerna är hög?

– Vi rustar oss inför framtiden. Byggkonjun­kturen kan komma att vika om några år, säger han.

 ??  ?? TUFFA TIDER. På Strängbeto­ngs anläggning i Veddige arbetar det 270 personer, i fabrik, med montage och som tjänstemän. Nu väntar personalmi­nskningar på företaget.
TUFFA TIDER. På Strängbeto­ngs anläggning i Veddige arbetar det 270 personer, i fabrik, med montage och som tjänstemän. Nu väntar personalmi­nskningar på företaget.
 ?? Bild: DANIEL MOLUND/ARKIV ??
Bild: DANIEL MOLUND/ARKIV
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden