Hallands Nyheter

Vräktes – och fick sina saker slängda

- SIMON CARLSSON 010-471 53 27 simon.carlsson@hn.se

Två öppna containrar placerades på en innergård för att fyllas med saker tillhörand­e en vräkt hyresgäst. – Det är förnedrand­e, det är ju fritt fram för vem som helst att kolla, säger den kvinnliga hyresgäste­n.

Kvinnan, som vill vara anonym, vräktes för några veckor sedan efter flera obetalda hyror.

– Jag fattar varför jag har blivit vräkt, jag har inte betalat hyran så det förstår jag helt, säger hon.

KVINNAN LÄMNADE inte lägenheten i tid, nästa steg är då avhysning. Kronofogde­n och hyresvärde­n, i det här fallet Derome förvaltnin­g, träffades då i lägenheten. Kronofogde­n avgjorde vad som ska behållas.

– Det som normalt sett händer är att en förrättnin­gsman bedömer vad som är skräp och inte. Sen beror det också på sanitära saker, att man inte kan magasinera det. Om något är mögligt eller väldigt nedsmutsat så sparar vi det inte, säger Ingela Andersson, teamchef på Kronofogde­ns indrivning­sverksamhe­t i Halmstad och Varberg.

DET SOM KRONOFOGDE­N bedömer ska slängas får då hyresvärde­n ta hand om. Resultatet för kvinnan blev att två öppna containrar fylldes strax utanför hennes lägenhet i måndags, inte bara av hennes saker utan också av en stor mängd regn.

– Det här är så jäkla förnedrand­e, att de bara kastar ner mina saker i en container utan tak. Folk har kunnat gå igenom mina saker, det ligger brev från olika myndighete­r som jag inte vill att andra ska kunna läsa, säger hon.

Att det finns post från myndighete­r som kan innehålla känslig informatio­n reagerar Ingela Andersson på.

– Det förstår jag självklart att det känns olustigt, det är inte okej om hon upplever att det gått till det viset. Jag får kolla upp vad som skett i just det här ärendet, säger Ingela Andersson.

Förutom brev finns det flera möbler, prydnader, lampor och hushållsre­dskap som i alla fall vid en första anblick ser fullt användbara ut.

– Det mesta av det här var inte skräp innan det hamnade i containern, säger kvinnan samtidigt som hon visar upp en väggbonad som förstörts av regnet.

– Det är ju en lekplats precis här intill och så finns det knivar från mitt kök som ligger helt öppet.

DEROME FÖRVALTNIN­G har varit kvinnans hyresvärd och får ta hand om det som kronofogde­n inte anser vara värt att spara.

Patrik Westin är fastighets­chef hos Derome och sitter i en bil på väg hem från Stockholm när vi får tag i honom, och är inte uppdaterad på just det här ärendet. Han berättar att Derome använder sig av andra företag när en lägenhet behöver städas grovt eller saneras, vilket enligt kvinnan har varit fallet. Är det rimligt att kvinnans saker ligger för allmän beskådan i två öppna containrar utanför lägenheten och dessutom intill en lekplats?

– Så ska det naturligtv­is inte vara, jag kan inte omständigh­eterna i det här fallet men det är olyckligt om det är så, säger Patrik Westin och fortsätter:

– Vi tar hjälp med städningen och det ska ske på ett så korrekt sätt som möjligt, en öppen container är inte lämplig.

”Det mesta av det här var inte skräp innan det hamnade i container”

DEN AVHYSTA KVINNAN

 ?? Bild: SIMON CARLSSON ?? ”SÅ JÄKLA FÖRNEDRAND­E”. Kvinnan som blivit avhyst från sin lägenhet i Varberg ifrågasätt­er det sätt på vilket hennes ägodelar har hanterats.
Bild: SIMON CARLSSON ”SÅ JÄKLA FÖRNEDRAND­E”. Kvinnan som blivit avhyst från sin lägenhet i Varberg ifrågasätt­er det sätt på vilket hennes ägodelar har hanterats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden