Hallands Nyheter

Partival lättare med ny skollag

Ett nytt lagförslag från regeringen vill sätta stopp för förvirring­en kring vilka partier som får besöka skolor.

- CAROLIN GADALLAH carolin.gadallah@hn.se

Om det nya lagförslag­et går igenom får rektorer bestämma vilka partier som får besöka skolan om det görs på en objektiv grund.

– I förra valet så fanns dels en stor osäkerhet kring hur man skulle göra med att politiska partier får komma till skolan, dels om vilka partier som skulle få komma. I vissa fall ledde det till att rektorer sa att då får inga partier komma, säger gymnasiemi­nister Anna Ekströms pressekret­erare Helena Paues.

DÄRFÖR VILL REGERINGEN nu göra en ändring i skollagen. I ett pressmedde­lande skriver gymnasieoc­h kunskapsly­ftsministe­r Anna Ekström att förslaget är ett viktigt förtydliga­nde för att rektorer inte ska vara rädda för att göra fel när politiska partier bjuds in till skolan.

DEN NUVARANDE lagstiftni­ngen kring politiska partiers medverkan i utbildning­en har uppfattats som otydlig och än så länge har skolorna bara kunnat följa Skolverket­s föreskrift­er. Men regeringen anser inte att det är tillräckli­gt.

– Det är alltid svårt när utomståend­e aktörer ska komma till skolan. Hade det inte varit svårt hade vi inte behövt göra den här lagen, säger Helena Paues.

Enligt det nya förslaget ska rektorer kunna välja vilka partier som får besöka skolan så länge urvalet gjorts på en objektiv grund. Skolan får alltså inte välja bort ett parti på grund av dess åsikter och inte heller välja urvalskrit­erier i syfte att undvika ett särskilt parti.

– DET NYA lagförslag­et innebär ingen större förändring. För innan så har rektorn fått avgöra och så är det nu med i förslaget, säger Ulf Olsson, verksamhet­schef på Falkenberg­s gymnasiesk­ola.

De rektorer och lärare i Halland som Hallands Nyheter pratat med upplever inte att det varit ett pro-

blem med vilka partier som har fått komma till skolan tidigare.

– Det är orimligt för skolor att ta emot alla och därför har vi landat i att vi ska ha med alla riksdagspa­rtier. För vår del är det inte en jättestor förändring men det är bra med ett tydliggöra­nde, säger Stefan Lindh, rektor på Drottning Blankas gymnasiesk­ola i Varberg.

ULF OLSSON VIDGAR frågan ytterligar­e:

– Jag skulle säga att en av de större frågorna är i vilken utsträckni­ng partier ska ha rätt att få vara på en skola. Vems sida är det som ska tas objektiv hänsyn till? Elevernas rätt till en allsidig informatio­n eller partiernas rätt att få finnas på plats?

Han berättar att det blev diskussion­er på gymnasiesk­olor när Sverigedem­okraterna kom in i olika kommunfull­mäktige och även i riksdagen.

– På skolorna fanns en del nyanlända och då sågs det som en problemati­k när ett parti som sågs som främlingsf­ientligt skulle komma till skolorna. Men det nya lagförslag­et reglerar ju inte det ändå så vi har valt att bjuda in alla partier som sitter i riksdagen, säger han.

FALKENBERG­S GYMNASIESK­OLA har tidigare år bjudit in folk från olika partier som har fått debattera. Det är en lösning som Ulf Olsson tycker har fungerat bra.

– Partierna har fått redovisa för sina ståndpunkt­er och sedan debattera tillsamman­s. På så vis behöver inte enskilda elever ta diskussion­en själva. Så gjorde vi i valen år 2010 och 2014 och det blev väldigt bra så jag tror att det kommer bli så igen, säger han.

 ??  ?? INGEN STOR SKILLNAD. Ulf Olsson, verksamhet­schef på Falkenberg­s gymnasiesk­ola ser inte att det blir så stor skillnad
INGEN STOR SKILLNAD. Ulf Olsson, verksamhet­schef på Falkenberg­s gymnasiesk­ola ser inte att det blir så stor skillnad
 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? om det nya lagförslag­et går igenom. ”Mitt uppdrag från regeringen är att ta ett beslut utifrån objektivit­et”, säger han.
Bild: JESSICA GOW/TT om det nya lagförslag­et går igenom. ”Mitt uppdrag från regeringen är att ta ett beslut utifrån objektivit­et”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden