Hallands Nyheter

Kyrkofullm­äktige: Val mellan sex listor

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Nya förutsättn­ingar gör att valutgånge­n är rejält osäker. Här är de som ställer upp.

I Falkenberg-skrea är Socialdemo­kraterna i dag största gruppering. Men när pastoratet nu omfattar hela Falkenberg­s inland och även Torups församling, så är valutgånge­n mer osäker. Valdeltaga­ndet är dock i regel lågt, senast som bäst 19,3 procent (Gunnarp) och som sämst 9,5 procent (Stafsinge) bland kommunens församling­ar.

SEX SÅ KALLADE nominering­sgrupper ställer upp i valet till kyrkofullm­äktige. Följande är kända sedan tidigare i Falkenberg-skrea:

• Socialdemo­kraterna. Förstanamn: Yen Gunnarsson, Falkenberg.

• Centerpart­iet, en återkomst efter att man i förra valet istället samlades kring beteckning­en Folkets kyrka. Förstanamn: Stig Agnåker, Falkenberg.

• Borgerligt alternativ, en beteckning utan partitillh­örighet, men vars lista domineras av Moderater. Förstanamn: Margareta Warnholtz, Falkenberg.

• Kyrkans vänner, en grupp utan partipolit­isk förankring. Förstanamn: Bo Weiland, Falkenberg. Och här är de två nya:

• Kristdemok­rater i Svenska kyrkan. Förstanamn: Irene Hedenbjörk, Morup.

• Frimodig kyrka. Förstanamn: Sven-erik Dahlberg, Okome.

Nämnvärt är att Sverigedem­okraterna inte ställer upp i kyrkofullm­äktigevale­t i Falkenberg­s pastorat.

HÄR NÅGRA RÖSTER inför valet:

– Vi vill ha en kyrka som är till för alla, där det ska vara lätt och enkelt att vara med. Jag ser också en stor betydelse för diakonin, i ett samhälle där vi har fattiga familjer som inte alltid får stöd av socialtjän­sten, säger Yen Gunnarsson, Socialdemo­kraterna.

– Här finns inga stora stridsfråg­or mellan de olika gruppering­arna, alla jobbar på olika sätt för att utveckla kyrkan. Vi har ett rikt gudstjänst­liv som är viktigt att fortsätta att utveckla, säger Margareta Warnholtz, Borgerligt alternativ.

– Dopet är det centrala i kyrkan, och det är viktigt att följa upp det med undervisni­ng i olika former, till exempel i barn- och konfirmand­grupper. Kyrkan har också en stor roll när man ser hur många som har det svårt i samhället och där många familjer är så stressade, säger Irene Hedenbjörk, Kristdemok­rater i Svenska kyrkan.

– DEN VIKTIGASTE frågan är väl att förmå fler människor att komma till kyrkan och upptäcka den. Hur det ska gå till är det svåra. Men några stora motsättnin­gar ser jag inte här i kyrkopolit­iken, säger Bo Weiland, Kyrkans vänner.

HÅKAN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden