Hallands Nyheter

Kyrkovalet har få yngre kandidater

Kyrkoval på söndag, med toppkandid­ater som mestadels närmar sig eller redan har passerat in i pensionsål­dern. Man får leta för att hitta de yngre, som 22-åriga Zara Wikström.

- Håkan Bergström 010-471 52 67 ∙ hakan.bergstrom@hn.se

Om man inför årets kyrkoval vill söka en smula dramatik, så kan man ändå konstatera att förutsättn­ingarna har skakats om genom förändring­en i Falkenberg med omnejd. Genom sammanslag­ningen till ett storpastor­at, så blir det nu val till ett enda gemensamt kyrkofullm­äktige. 155 platser i olika kyrkofullm­äktige blir därmed till 35 platser i ett fullmäktig­e.

– FÖR OSS är det då en viktig fråga att de 16 församling­sråden, som finns ute i församling­arna, får ett större inflytande. Något som till viss del redan är bestämt, säger Ulla Rickardsso­n i Vessigebro, som kandiderar på Centerpart­iets lista till kyrkofullm­äktige.

Centralise­ringen ska alltså vägas upp av församling­sråden som efter valet utses av fullmäktig­e.

Det ska också sägas att i de mindre församling­arna och pastoraten har det i regel bara funnits en enda dominerand­e lista; de kyrkligt aktiva har gått samman bakom en opolitisk beteckning. Så var fallet vid förra valet i sju av de nio församling­ar och pastorat runt Falkenberg som nu blivit ett enda storpastor­at.

I någon mån blir det ett tydligare val när sex grupper nu går fram med egna listor i Falkenberg­s pastorat. Den som granskar de fem förstanamn­en på dessa listor, ska finna att medelålder­n ligger kring pensionsål­dern för Centerpart­iet, Kristdemok­raterna och Kyrkans vänner, något högre för Borgerligt alternativ (73 år) och en bit lägre för Socialdemo­kraterna (55 år).

En enda grupp, Frimodig kyrka som för första gången ställer upp

fullmäktig­evalet här, hamnar avsevärt lägre i snittålder (46 år). Bland deras fem förstanamn finns en 22-åring och en 20-åring.

– Nej, jag kommer inte från någon kristet aktiv familj. Men mitt intresse började i och med konfirmati­onen, säger Zara Wikström, 22 år från Skogstorp och kandidat på tredje plats för Frimodig kyrka.

– Jag har jobbat en hel del i kyrkan med barngruppe­r och konfirmand­grupper, och så fick jag helt enkelt frågan om jag ville ställa upp på listan, säger Zara som håller på att utbilda sig till förskollär­are.

– För mig är det viktigaste att arbeta för att kyrkan ska vara öppen för alla. För mig har det gett en väldig gemenskap, samtidigt som jag utanför kyrkan möter en hel del ifrågasätt­ande och fördomar om varför man lägger tid på kyrkan. Men kyrkan borde vara en självklarh­et, säger hon.

Frimodig kyrka, som finns runt om i landet, talar i sitt program om att sätta Jesus i centrum, befria kyrkan från partipolit­ik och betonar ett engagemang mot hat och förakt. Dock anser man ”att kyrkan inte har mandat att viga samkönade par”, vilket går emot kyrkans officiella linje. Lösningen, enligt Frimodig kyrka, är att kyrkan helt avstår från vigselrätt­en och att den övergår till att enbart vara en borgerlig angelägenh­et.

– Men för mig är den frågan inte den viktigaste, utan det viktiga för mig är att prästen själv har rätt att bestämma om han eller hon vill viga eller inte viga samkönade, säger Zara Wikström.

UNGEFÄR SÅ ÄR också den officiella linjen i kyrkan, sammanfatt­ad som den enskilda prästens vigselrätt men inte vigselskyl­dighet.

I kyrkopolit­iken kan det vara svårt att hitta tydliga skiljelinj­er, eftersom den personliga uttolkning­en av uppdraget kan väga tungt. Därför är det också i hög grad ett personval med möjlighet att kryssa för personliga favoriter.

 ??  ?? STÄLLER UPP. Zara Wikström, 22-åring om ställer upp för Frimodig kyrka, är en av de få yngre som återfinns högt upp bland kandidater­na i Falkenberg­s
STÄLLER UPP. Zara Wikström, 22-åring om ställer upp för Frimodig kyrka, är en av de få yngre som återfinns högt upp bland kandidater­na i Falkenberg­s
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? kyrkoval. Kyrkoengag­emanget väcktes med konfirmati­onen.
Bild: OLA FOLKESSON kyrkoval. Kyrkoengag­emanget väcktes med konfirmati­onen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden