Hallands Nyheter

Utredninge­n om branden nedlagd

- ANTON BERGLUND 010-471 52 69 anton.berglund@hn.se

”Vi kan inte trolla och det finns inga vittnen”

I helgen brann förrådet vid Gullvivans öppna förskola ner men utredninge­n är redan nedlagd i brist på bevis. Det är inte första gången skadegörel­se sker på förskolan och polisen hoppas nu på allmänhete­ns hjälp.

SVERKER THORSSON Falkenberg­spolisen

Kommunpoli­sen Anneli Svensson blev väldigt illa berörd när hon fick vetskap om att förskolan drabbats av skadegörel­se igen. Hon säger att hon är väl medveten om de utmaningar som finns på Sloalyckan. Det var också därför ett av polisens medborgarl­öften inför 2017 var en ökad trygghet i området. Bland annat satsar man extra på polisnärva­ron i området.

– Som med allt brottsföre­byggande arbete, även om forskninge­n säger tydligt att brottsföre­byggande arbete har effekt, så kan man inte förvänta sig en effekt i morgon. Det är ett långsiktig­t arbete och man får tåla lite motgångar som detta definitivt är, konstatera­r Anneli Svensson.

HON FÖRSTÅR OCKSÅ de boendes oro och deras känsla av att polisen borde kunna gripa dem som gjort det.

– Det är så krasst, att är vi inte där och ser när det händer så vet vi lika lite som andra om vad som hänt. Då är det också beroende på att det finns spår och sedan ska denna persons dna finnas i våra register.

Samtidigt som Anneli Svensson inte vill bortförkla­ra polisens självklara ansvar i att förebygga och utreda brott, så hade hon önskat att fler var villiga att prata med polisen och även att de boende organisera­de sig.

– Vi är beroende av att folk som har sett något är villiga att berätta det, sådant här löser inte polisen själva. Grannsamve­rkan är ett framgångsr­ikt koncept och där forskninge­n också visar att då går brottsligh­eten ner. Det är sådana saker jag menar skulle kunna hjälpa, säger Anneli Svensson.

POLISEN HAR OCKSÅ en bild av vilka personer som kan ha varit inblandade i den upprepade skadegörel­sen på Sloalyckan.

– Ja, men vi har ett rättssyste­m i Sverige och man kan inte göra något när man har en aning eller tror. Men det är ganska uppenbart att går det inte att leda i bevis så går det heller inte att väcka åtal.

De framgångar som Anneli Svensson menar har skett i trygghetsa­rbetet sedan årsskiftet är att de boende nu oftare söker kontakt med polisen.

– Vi jobbar vidare med närvaron men det är viktigt att det inte känns som någon form av kontroll. För vissa skänker det någon form utav trygghet, men också tillfälle att skapa ytterligar­e relation, för det måste byggas åt båda håll.

Sverker Thorsson, förundersö­kningsleda­re på Falkenberg­spolisen, berättar att ärendet med branden på öppna förskolan redan är nedlagt i brist på bevis. Även han är inne på att polisen behöver hjälp från allmänhete­n.

– I det här fallet bedömer vi att det inte finns någon anledning att ta upp det här ärendet eftersom det inte finns något att ta på. Vi kan inte trolla och det finns inga vittnen, säger Sverker Thorsson.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? FÖRSTÖRD. Resterna av barnens leksaker.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV FÖRSTÖRD. Resterna av barnens leksaker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden