Hallands Nyheter

Elever bygger elbil i globalt projekt

- PETTER TARENIUS 010-471 52 46 petter.tarenius@hn.se

Under tre år ska fordonspro­grammets elever samarbeta med studenter på kontinente­n för att bygga en elbil. Läraren Emma Majberger gläds åt att projektet blir av.

Ett Erasmuspro­jekt för fordonspro­grammet, hur kommer det sig?

– Det är vi som aktivt har sökt upp andra skolor. Eftersom jag har varit utlandslek­tor i Caen i Frankrike så hörde vi med dem och de letade efter nya projekt att dra igång. De hade redan kontakt med en skola i Sevilla.

Vilka ingår i projektet?

– Det är hela fordonspro­grammet, ungefär 50 elever och så eleverna i Frankrike och Spanien.

Hur ska det gå till i praktiken?

– Vi bygga den här elbilen men vi kommer även jobba tillsamman­s i andra ämnen, exempelvis engelska. Sedan är tanken att det ska vara lite miljötänk också och vi kommer att besöka exempelvis Chalmers och Volvo tillsamman­s. Sammanlagt blir det två resor till varje land för vår del där sju elever får åka varje gång. Varför är det viktigt att samarbeta med studenter i andra länder?

– Hela tanken med Erasmus, som detta är, har samma tanke som EU. Eleverna får använda sitt språk och får se hur det ser ut i andra länder. Kanske kan det ge mod åt någon att göra praktik eller studera utomlands. Vad händer med bilen när den är klar?

– Den kommer att stanna i Frankrike. Det är där vi både börjar och avslutar projektet. Men innan dess ska bilen fraktas mellan länderna.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? UTBYTE. Tanken är att projektet ska generera mer än en elbil när eleverna från Falkenberg, Caen och Sevilla träffas. Utbyte med andra kulturer är viktigt på många plan, menar läraren Emma Majberger.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT UTBYTE. Tanken är att projektet ska generera mer än en elbil när eleverna från Falkenberg, Caen och Sevilla träffas. Utbyte med andra kulturer är viktigt på många plan, menar läraren Emma Majberger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden