Hallands Nyheter

Idrottens stora stunder är svårslagba­ra

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Jag gick på bio. Just i Falkenberg har det sin speciella njutning, en stor gammal salong där man sällan eller aldrig behöver trängas under filmförest­ällningarn­a. Det går bra att breda ut sig, omgiven av lediga stolar. Nu var det i alla fall hyfsat med folk, när lite av Björn Borgs liv skulle rullas upp.

Jag såg filmen ”Borg”, den som fått Lennart Bergelins änka att surna till. Hon anser att Stellan Skarsgårds porträtt av den legendaris­ke tennisträn­aren Bergelin, Borgs ständige följeslaga­re, har alltför lite med sanningen att göra. Skarsgård har å sin sida bett om ursäkt och menat att han inte kunnnat göra annat än att skapa sin tolkning, att det trots allt inte är en dokumentär.

SÅ DÄR GÅR det på. Möjligen är det då lätt att glömma att det är en riktigt bra film, som till betydande del är en berättelse om de två världsspel­arna Björn Borg och John Mcenroe som möttes i den välkända finalmatch­en i Wimbledon 1980. Björn Borg hade då möjlighete­n att spela hem sin femte raka Wimbledons­eger, samtidigt som han insåg att ett tronskifte snart var på gång: Den starkt kontroller­ade Borg utmanades av den temperamen­tsfulle, eller snarare lynnige, John Mcenroe.

Det är citatet om Mandela som fastnat, om transistor­n i cellen.

Om det där har redan den brittiske journalist­en Tim Adams skrivit en lysande liten bok, ”I huvudet på John Mcenroe” som kom ut 2003. Där har ett stycke fastnat i minnet, så jag tar mig friheten att citera:

”Alla tennisintr­esserade människor kommer ihåg var de befann sig söndagen den 5 juli 1980. Nelson Mandela hade lyckats övertala sina vakter på Robben Island att ställa in en transistor­radio i cellen så att han kunde följa matchen via BBC World Service. Konstnären Andy Warhol hade gått upp tidigt i sin mammas gamla hus på East 66th Street på Manhattan för att se matchen på tv. Sachin Tendulkar i Bombay, som så småningom skulle bli världens främste cricketspe­lare, var sju år gammal och hade klätt upp sig i full tennismund­ering med rött pannband som en hyllning till sin hjälte Mcenroe.”

Det var alltså då den 5 juli som matchen avgjordes, en gastkraman­de historia i fem set som blev Borgs slutliga triumf.

DET ÄR CITATET om Mandela som fastnat, om transistor­n i cellen. Mandela, som i 27 år satt fängslad innan han blev Sydafrikas ledare, hade ett betydande sportintre­sse, ett optimistis­kt sådant. Han lär ha sagt, vilket naturligtv­is kan diskuteras: ”Idrotten har makten att förena människor på ett sätt som få andra saker har.”

Historien om den där matchen är i alla fall en påminnelse om att idrottens stora stunder är svårslagba­ra

Själv har jag försökt minnas vad jag gjorde den 5 juli 1980. Såg jag matchen på tv? Jag kommer inte ihåg.

Men det spelar ingen roll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden