Hallands Nyheter

Gåshud när tennisträn­aren ser filmen

Trots att Michael Henriksson är född samma år som finalen i Wimbledon mellan Björn Borg och John Mcenroe spelades 1980 har han sett den två gånger och älskar matchen. Vi tog med Varbergs TK:S tränare för att se filmen om matchen och om Björn Borg.

- Mikael Martinsson 010-471 52 47 ∙ mikael.martinsson@hn.se

Han dröjde sig kvar länge för att se eftertexte­rna. Där fanns det vänner i rollistan, eller spelare han mött. Kompisen Marios Dimakos har varit tränare för skådespela­rna.

– Spelet var trovärdigt. Björns gungande stil och Mcenroes serve. Rent spelteknis­kt såg det bra ut även om det oftast inte var en hel bollserie vi fick se. Och när man såg honom jobba med fotarbetet i Monte Carlo såg det verkligt bra ut.

Alla svenska tennisspel­are har en relation till Björn Borg. Och många utanför sporten vet också vem har är. Spelfilmen Borg ger ännu mer liv till intresset kring den svenske tenniskung­en.

– Det har ju inte bara varit äldre som gått för att se filmen utan också yngre. Det kan vara bra för tennis i stort. Många kan bli taggade att spela eller börja, säger Michael.

PÅ BIO CAPITOL i Varberg var vi ett 70-tal denna tisdagskvä­ll. De flesta 50-plussare.

När bilden zoomade in centercour­ten ur fågelpersp­ektiv i början av filmen och vi hörde de tunga slagen kunde inte Michael Henriksson hålla sig. – Gåshud, jag får gåshud. Sedan är han tyst i 99 minuter. Efteråt kan han tycka mer: – Ruskigt bra film. Jag ska se den igen med min sambo. Det känns som en kvalitetsf­ilm rakt igenom. Jag är positivt överraskad. Man blir taggad när man sett den. Just nu ser jag mig i tränaren Lennart Bergelin. Man önskar att alla elever ska ges chansen fullt ut.

Sverrir Gudnason gör en kusligt porträttli­k insats som Björn Borg. Stämningen i filmen är ganska dov, nästan deprimeran­de.

– Det är ingen dans på rosor i toppen, att ta sig dit och hålla sig kvar och det spelar han bra. Jag får nästan dåligt samvete att jag tyckte att exempelvis Carolina Klüft slutade för tidigt.

1–6, 7–5, 6–3, 6–7, 8–6. Är setsiffror­na som etsat sig fast.

Filmen är inte en dokumentär och regissören Janus Metz har berättat om problemen att handskas med verklighet­en och fiktionen.

Filmen har fått kritik för att inte visa hela bilden, och även inte hålla sig till sanningen. Exempelvis framställs Borgs tränare Lennart Bergelin på ett sätt som fått hans änka Rose Marie att reagera.

”Han var inte som han framställs och att han handgripli­gen skulle ha attackerat Björn sprider en falsk bild som riskerar att bli till sanning för biopublike­n. Lennarts och Björns fina relation byggde främst på entusiasm och glädje”, skriver hon i ett öppet brev.

DET VAR ISBJÖRNEN Borg mot den hetlevrade Mcenroe, något som lyfts fram i filmen.

– Personlige­n är jag extremt fängslad av Mcenroes personligh­et och av Borgs stenansikt­e. Det där fjärde setet är speciellt med tiebreaket. Jag är säker på att Mcenroe trodde att matchen var hans,

Men Borg kom tillbaka efter setförlust­en, trots sju missade matchbolla­r.

– Jag vet hur sjukt svårt det är att göra så. Att ladda om och tänka framåt.

Till slut blev det också Björn Borgs femte och sista Wimbledons­eger.

Michael Henriksson har finalen som en av de tre bästa matcher han någonsin sett.

– Tillsamman­s med när Goran Ivanisevic slog Patrick Rafter 2001 och Nadal slog Federer 2008. Matcherna finns på youtube och trots att Borg-finalen tog fem timmar är den en njutning att se, säger Michael.

Hans föräldrar Kajsa och Perry är födda vid samma tid som Björn Borg och det betydde mycket för deras tennisintr­esse.

– De var med på ett plan till USA samtidigt som Borg en gång och det var en stor sensation i vår familj.

MICHAEL FICK INTE se Borg spela innan den misslyckad­e comebacktu­rnén 1991 till 1993. Och sedan såg han på platsen veteran uppvisning med bland annat Borg, Ille Nastase, Mats Wilander och Roscoe Tanner.

– Ser man på matchen 1980 kan det tyckas att det är dåligt och går långsamt. Men man måste tänka på att de spelar med trärackets. Det är en helt annan fart nu som när Nadal och Djokovic pumpar på från baslinjen. Jag är imponerad över spelnivån i finalen faktiskt. Det finns så mycket för oss tennisnörd­ar.

Michael gillade rivalitete­n mellan de två.

– Två sådana personligh­eter finns inte i dag. Kanske när Lleyton Hewitt spelade i början på 2000-talet blev det lite liv i matcherna.

Närmare Wimbledon är att vara utanför arenan en gång har Michael Henriksson inte kommit den klassiska marken.

– Tävlingen är nummer ett för mig, som ett VM. Men jag spelar en grästurner­ing i Karlskrona varje år. Då får man lite Wimbledonk­änsla när man går in på gräset.

 ?? Bild: NORDISK FILM ?? PÅ PLAN. Shia Labeouf som John Mcenroe och Sverrir Gudnason som Björn Borg.
Bild: NORDISK FILM PÅ PLAN. Shia Labeouf som John Mcenroe och Sverrir Gudnason som Björn Borg.
 ?? Bild: NORDISK FILM ?? LIK BORG. Sverrir Gudnason porträtter­ar Björn Borg.
Bild: NORDISK FILM LIK BORG. Sverrir Gudnason porträtter­ar Björn Borg.
 ??  ??
 ??  ?? BORG PRÄGLAR ARBETET. Varbergs TK:S tränare Michael Henriksson har ständigt
BORG PRÄGLAR ARBETET. Varbergs TK:S tränare Michael Henriksson har ständigt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden