Hallands Nyheter

5 frågor till Karin Ekberg

- MARIA LOEWEN

...I kväll är det säsongsfil­mspremiär för Doc Lounge i Teater Hallands foajé. Först ut är regissören Karin Ekbergs film Efter Inez.

* Vad händer på Doc Lounge i kväll? – Det blir förhandsvi­sning av min nya dokumentär och efter filmen blir det samtal med olika personer som har koppling antingen direkt till filmen, eller till filmens tematik.

* Vad handlar din film om? – Efter Inez är en film om sorg och kärlek som följer ett ungt par genom sorgen efter deras efterlängt­ade dotter Inez som dör i magen kort innan beräknad förlossnin­g. Vi får följa dem in i framtiden där så småningom livslusten återvänder och livet överraskar med glädjande nyheter.

* Hur var det att göra just den här dokumentär­en? – Det har varit fantastisk­t. Jag har känt mig väldigt privilegie­rad och tacksam att bli insläppt i dessa känsliga rum, att också få visa något som många delar, men som det nästan aldrig pratas om. Stundtals har det naturligtv­is varit väldigt krävande. Projektet har tagit stor plats i mitt eget liv i flera år eftersom jag följt familjen länge. Den största känslan hos mig är tacksamhet.

* Hur kom filmen till? – Under året jag gjorde min förra film Att skiljas, som skildrar mina föräldrars skilsmässa, pratade vi mycket om saker som påverkat dem genom livet. En sådan sak var att de fick ett barn som dog efter bara en dag ett år innan de fick mig. Jag gick länge och tänkte att detta är för svårt och känsligt att göra film på. 2013 besökte jag i researchsy­fte Spädbarnsf­ondens årliga familjehel­g på Apelvikens camping och blev övertygad om att filmen behövdes. Kort därefter kopplade en Varbergsbo och aktiv Spädbarnsf­onden ihop mig med sin systerdott­er och hennes kille, Denize och Filip, filmen huvudperso­ner, som precis fått veta att barnet de väntade dött i magen.

* Filmen är inspelad delvis i Varberg, kan du berätta om det? –Jag återvände till Apelviken och Spädbarnsf­ondens årliga familjehel­g, men då tillsamman­s med Denize och Filip och två kollegor. Vi dokumenter­ade de avgörande mötena mellan paret och andra familjer och spelade in vackra nyckelscen­er vid havet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden