Hallands Nyheter

Lorry blir Lyrro

DUBBEL COMEBACK: LORRY OCH BJÖRN GUSTAFSSON I RAMPLJUSET IGEN

-

Inspelning­arna till Lorry-gängets nya komedi är i full färd. Vi har träffat Peter Dalle och hemkomne komikern Björn Gustafsson som är tillbaka på svensk mark efter tre år i USA.

Björn Gustafsson, iförd stickad pullover, stålbågade glasögon och judisk kippa, synar Peter Dalle innan han sätter sig.

– Du får ju ha dina vanliga kläder på dig. Jag ser ut som om jag har fått ett sommarjobb.

Här på Lundbys församling­shem i Göteborg spelar gänget bakom den kultförkla­rade tv-serien Lorry (1989-1995) in en scen till sin nya film Lyrro – Ut&invandrarn­a. I sketchen har lokala representa­nter från de stora världsreli­gionerna samlats för att diskutera flyktingfr­ågan; det hela urartar till en tävlan om vilken gudslära som egentligen är bäst, där varje religions böcker till slut vägs för att man ska se vilken som äger störst vikt. Resultatet? Det får vi veta nästa år. Tydligt redan nu är dock att den politiskt inkorrekta andan från serien, som blev känd för sina många anmälninga­r till Granskning­snämnden, har bevarats intakt.

– JAG HAR aldrig haft för avsikt att göra något bara för att uppröra folk, det kan jag inte se någon vits med. Jag vill att folk ska tycka det här är roligt. Men samtidigt: Man måste få skoja om allt. Även om alla inte kan skoja med alla om vad som helst, säger Peter Dalle. Björn Gustafsson instämmer. – Jag, till exempel, tycker inte om att skämta om mat. Det är allvarligt. Jag gillar inte ens när någon smakar på min mat, säger han.

Mellan de olika sketcherna, som på välkänt Lorry-sätt driver hejvilt med bland annat religion, rasism, feminism, politik och åldersnoja, för att bara nämna ett axplock ämnen, får vi som röd tråd följa två par. Ett som flyr från Nordafrika till Södertälje för att komma undan sin fattiga tillvaro, och ett som gör omvänd resa, från Sverige till Afrika, för att bli solbrända, smala och, så småningom, se mycket yngre ut än vad de egentligen är.

– Vi är så rädda för att åldras. I läkemedels­industrin går mest resurser åt att göra oss friskare och yngre, inte att bota sjukdomar. Det är en av sakerna vi vrider vi på

 ??  ?? TAGNING. Johan Ulveson, Suzanne Reuter och Björn Gustafsson för ett lugnt och sansat (nåja) samtal om flyktingfr­ågan
TAGNING. Johan Ulveson, Suzanne Reuter och Björn Gustafsson för ett lugnt och sansat (nåja) samtal om flyktingfr­ågan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden