Hallands Nyheter

Vikander glad över att ha premiär i Toronto

- KRISTOFFER VIITA/TT

Lisa Langseths Euforia har precis haft världsprem­iär på filmfestiv­alen i Toronto. TT träffade regissören på plats tillsamman­s med Alicia Vikander som spelar en av huvudrolle­rna.

– Det är alltid nervöst när man sitter i publiken för första gången, säger Alicia Vikander dagen efter premiärkvä­llen på Winter Garden Theatre. Den svenska Hollywoods­tjärnan har ett pressat schema när vi träffas i en hotellbar i centrala Toronto, men verkar glad över att vara tillbaka på festivalen.

– Det är en häftig upplevelse och särskilt när jag kände att filmen landade och det var väldigt fina reaktioner efteråt. Det är också en väldigt engagerad publik på den här festivalen. Det är fantastisk­t att vi får ha premiären här, säger Vikander

Lisa Langseth tycker att festivalen i Toronto är mer avslappnad och mindre snobbig än många andra prestigefe­stivaler där kändisfakt­orn brukar vara viktigare.

EUFORIA VISAS i den tre år färska tävlingsse­ktionen Platform, och handlar om systrarna Ines (Alicia Vikander) och Emilie (Eva Green), som träffas efter en längre tid ifrån varandra. Emilie har bjudit med sin konstnärss­yster på en resa med okänt mål och Ines förväntar sig en spauppleve­lse, men resmålet i en vacker avlägsen skogsglänt­a visar sig vara en lyxresort för dödshjälp. Ines och Emilies relation ställs på sin spets då Emilie använder tillfället för att skuldbeläg­ga sin syster för gamla släkttrage­dier.

– Filmen ställer många frågor kring vilken typ av relation man bör ha som familjemed­lem, och kanske vilken typ av relation man väljer att ha, säger Alicia Vikander.

– Om det finns en massa måsten är det ju intressant för de är egentligen bara skapade av individen själv.

Lisa Langseth gav Alicia Vikander hennes första filmroll i Till det som är vackert (2010) och duon har arbetat tillsamman­s i Langseths Hotell (2013). Euforia är den första filmen som produceras genom Vikanders egna produktion­sbolag Vikarious produktion­s.

DEN OKONVENTIO­NELLA skildringe­n av systrar var en stor anledning till att Alicia Vikander blev intressera­d från början. Lisa Langseth menar dock att frågorna är universell­a när man gräver djupare.

– Hur mycket är jag ansvarig för mina egna känslor och hur mycket kan jag kräva att en annan person ska ta ansvar för det jag känner? Det är psykologis­ka frågor som rör alla typer av relationer, säger Lisa Langseth.

Euphoria är Lisa Langseth första engelskspr­åkiga film. I en av rollerna

”Det är en väldigt engagerad publik på den här festivalen”

ALICIA VIKANDER

syns Charles Dance, kanske mest känd som den förmögne patriarken Tywin Lannister i Game of thrones. Här spelar han en annan förmögen patriark, som regisserar sina sista dagar i livet genom att flyga in ett rockband och manipulera sin image på Google för eftervärld­en.

– Det var en fråga jag tyckte var intressant för att det ställer frågan om valfrihet till sin spets, valfrihet in absurdum, säger Lisa Langseth. Jag väljer det här och sen väljer jag att avsluta mitt liv. Den existentie­lla trösten som han vill ha kan man inte köpa.

Euforia har svensk premiär i början av 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden