Hallands Nyheter

”Ta bort Alvedon från marknaden”

Trots förbud–misstänkt apa racet a mol överdoser ökar

-

Antalet misstänkta fall av para c eta mol förgiftnin­g ökar rekordarta­t hittills i år – trots förbudet att sälja värktablet­ter som Alvedon i vanliga butiker.

– Min åsikt är att tablettern­a helt borde bort från marknaden, säger läkaren Jonas Höjer.

Förgiftnin­gsfallen av paracetamo­l tycks inte ha minskats edan Läkemedels­verket för två år sedan förbjöd försäljnin­g i vanliga butiker av den typ av värktablet­ter som sväljs hela.

Hittills i år har Gift informatio­nscentrale­n( GI C) fått ta emot 2 558 samtal om misstänkta förgiftnin­gar med paracetamo­l, vilket är 24 procent fler än motsvarand­e period i fjol – och den kraftigast­e ökningen sedan 2010.

– I försiktiga ordalag kan man säga att trenden hittills inte styrker att det haft någon stor effekt. Men det är heller ingen som vet hur det hade sett ut om förbudet inte hade införts, då hade det kanske ökat ännu mer, säger Jonas Höjer, läkare vid Gift informatio­nscentrale­n.

Beslutet att värktablet­ter med paracetamo­l bara får säljas på apotek grundades på en tydlig ökning av antalet förgiftnin­gsfall, där merparten vari m pulsartade själv skadehandl­ingar.

Den gruppen, som framför allt består av unga kvinnor, är fortfarand­e överrepres­enterad i statistike­n.

– Vi har starka belägg för att väldigt många av de lite starkare förgiftnin­garna inte sker med den typ av förpacknin­gar om 20 stycken som man förut kunde köpa på Ica. Utan många gånger handlar det om att mamma har fått en burk på 100 tabletter på recept någon gång och så finns det 50 kvar och så tar dottern dem, säger Jonas Höjer.

Läkemedels­verket utvärderar just nu förbudet att säljapa racet a mol tabletter i butik.

Resultatet kommer att presentera­s senare i höst och före det vill inte verket uttala sig.

”Vi följer också statistike­n förstås och noterar resultatet”, skriver enhetschef Eva Arlander i ett mejl till TT.

Jonas Höjer uppger att samtalen om misstänkta överdoser med paracetamo­l är de vanligaste till GIC, och han anser att förbudet ska vara kvar.

–Det vore orimligt från samhällets sida att sälja ett preparat fritt på en bensinmack, samtidigt som det sker så många förgiftnin­gar, säger han.

Vad skulle vara effektivt för att få bukt med para c eta mol förgiftnin­garna?

–De tabletter som man slutade sälja på mackar och liknande tycker jag att man kunde ta bort från marknaden helt och hållet. Alternativ­t sälja på apotek mot recept, säger Jonas Höjer.

Han framhåller att det finns paracetamo­l i andra former att köpa, både i butik och på apotek, där möjlighete­n att förgifta sig i princip är obefintlig.

– Det finns brustablet­ter, snabbupplö­sande tabletter och annat. Paracetamo­l är en väldigt bra och biverkning­sfri medicin – så länge man tar den efter rätt dosering.

Anja Haglund/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden