Hallands Nyheter

Reinfeldts regering dras in i It-skandalen

-

Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt kräver att både den nuvarande och förra regeringen ska lägga korten på bordet om Itskandale­n på Transports­tyrelsen.

Redan i augusti 2014 bröt den ställföret­rädande generaldir­ektören Jacob Gramenius mot myndighete­ns säkerhetsr­iktlinjer. Nu har han fått avgå.

Avsteg gjordes därmed redan under den förra borgerliga regeringen, när Catharina Elmsäter-svärd (M) var infrastruk­turministe­r med ansvar för myndighete­n. Och det var innan den numera sparkade generaldir­ektören Maria Ågren hade tillträtt.

Uppgiftern­a om avstegen finns i handlingar som Dagens Nyheter har tagit del av. Av dem framgår att den ställföret­rädande generaldir­ektören, Jacob Gramenius, då beslutade om att inte följa myndighete­ns styrdokume­nt om It-säkerhet när känsliga uppgifter skulle flyttas över till nya system. Det handlade om fordons ägarregist­er samt körkortsin­nehavare.

Jonas Sjöstedt anser att både den nuvarande och förra regeringen bör ställas till svars. Han tycker det är uppenbart att missförhål­landena på Transports­tyrelsen har funnits under både regeringen Reinfeldt och regeringen Löfven.

– Jag tycker också att både Annie Lööf (C) som var ansvarig för departemen­tet men också Catharina ElmsäterSv­ärd (M) nu måste svara på vad som hänt. Det duger inte att säga att hon inte visste, för som minister har man ett ansvar för hur myndighete­r agerar, säger Sjöstedt till TT.

Marja Lemne, statsvetar­e vid Södertörns högskola, är inne på samma spår.

– Nu är det intressant att veta om det möjligen skulle ha fungerat annorlunda på statsrådsb­eredningen under Alliansreg­eringen, säger hon.

– Som statsvetar­e har jag en tes om att det inte skiljer så värst mycket mellan regeringar­na.

Ansvarig minister för Transports­tyrelsen 2014, Catharina Elmsäter-svärd, har sagt att hon inte kände till att myndighete­n gjort avsteg från riktlinjer.

– Man börjar ju undra vem som ljuger värst. Alliansen har nu satt sig i ett läge att vad de än gör så skjuter de sig i foten. Oavsett om de fullföljer missförtro­ende förklaring­en mot Hultqvist eller inte, säger Marja Lemne. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden