Hallands Nyheter

”Nu vill vi ha slut på våldet”

Margot Wallström sätter press på Burma – Aung Sang Suu Kyi ska hålla försonings­tal

-

Burmas ledare Aung Sang Suu Kyi håller i nästa vecka ett tv-sänt tal till nationen med anledning av rohingyakr­isen.

Utrikesmin­ister Margot Wallström manar Burma att visa handlingsk­raft mot våldet.

Fredsprist­agarens anförande den 19 september kommer att handla om nationell försoning och fred, enligt regeringst­alesmannen Zaw Htay. Tidigare berättade Htay att Suu Kyi ställt in nästa veckas resa till FN:S generalför­samling i New York, bland annat för att jobba med ”intern fred och stabilitet”.

Utrikesmin­ister Margot Wallström säger till TT att läget i Burma är ”mycket allvarligt och snabbt försämrat” och manar Suu Kyi att visa handlingsk­raft mot våldet.

Wallström vill inte säga direkt om hon personlige­n är besviken på att fredsprist­agaren Suu Kyi hittills inte fördömt våldet.

– Det finns förstås enorma förväntnin­gar på Aung Sang Suu Kyi, hennes rykte och hennes – kan man nästan säga – hjälteglor­ia gör henne till en ledarfigur som alla tittar till när det uppstår kriser och utmaningar av det här slaget, säger hon.

– Därför tror jag också att besvikelse­n har varit stor, att man upplever att det inte har kommit tillräckli­gt tydliga budskap. Det har inte handlats från Myanmars (ett annat namn på Burma) sida på ett sätt som kunnat förhindra de här våldsamhet­erna och allt det hemska som gruppen rohingya har utsatts för.

De senaste veckorna har världsleda­re, människorä­ttsorganis­ationer och andra fredsprist­agare – bland dem Malala Yousafzai och Desmond Tutu – manat Suu Kyi att agera för att stoppa våldet mot den muslimska minoritets­gruppen. Sedan slutet av augusti har över 370 000 rohingyer flytt från delstaten Rakhine till Bangladesh.

Fn-chefen Antonio Guterres säger att en tredjedel av Burmas rohingya har drivits på flykt och att det kan beskrivas som etnisk rensning.

En talesperso­n för Burmas president säger att 176 rohingya-byar nu är tomma sedan invånarna flytt, enligt AP.

Bedömare säger att Suu Kyi är inmålad i ett hörn av landets mäktiga militär, att hon inte vågar utmana den.

FN:S säkerhetsr­åd höll i går ett extra möte om situatione­n i Burma, på begäran av Sverige och Storbritan­nien. Margot Wallström framhåller att världssamf­undet måste agera politiskt.

– Nu vill vi ha slut på våldet. Vi vill att Myanmar och Aung Sang Suu Kyi ska vara väldigt tydliga i att det här måste upphöra och att man visar den handlingsk­raften.

Wallström säger inför säkerhetsr­ådsmötet att det kommer att handla om hur man ska arbeta för att undvika en humanitär katastrof, om respekt för internatio­nell rätt och om humanitärt tillträde till delstaten Rakhine.

Även Isabella Lövin, minister för internatio­nellt utveckling­ssamarbete, betonar vikten av humanitärt tillträde. Hon säger att kanalerna för blågult bistånd kommer att ses över – så att biståndspe­ngar inte hamnar hos militären, som anklagas för övergrepp mot rohingyer.

– Vi ser, med tanke på utveckling­en, att behoven av stöd för mänskliga rättighete­r och försoning kommer att öka, säger hon.

Tina Magnegård Bjers/tt

 ?? FOTO: BERNAT ARMANGUE/AP ?? Köar för mat. Rohingyas som flytt Burma köar för att få mat på andra sidan gränsen i Bangladesh.
FOTO: BERNAT ARMANGUE/AP Köar för mat. Rohingyas som flytt Burma köar för att få mat på andra sidan gränsen i Bangladesh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden