Hallands Nyheter

Dubblerad skattesänk­ning för pensionäre­r

-

Regeringen föreslår 4,4 miljarder till sänkt skatt för pensionäre­r 2018.

Den sätter också upp ett mål för när skillnaden i skatt mellan pension och lön ska vara helt borta: 2020.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) och finansmini­ster Magdalena Andersson (S) presentera­de budgetnyhe­ten hos PRO i Handen. I våras övervägde regeringen en skattesänk­ning för pensionäre­r på 2,2 miljarder kronor. Nu dubbleras den summan i budgeten för 2018 till 4,4 miljarder kronor.

– Det är med glädje vi kan presentera en av de viktigaste satsningar­na och dessutom den enskilt största satsningen i budgeten, säger Löfven.

Förslaget innebär en skattesänk­ning för 75 procent av alla pensionäre­r över 65 år, omkring 1,5 miljoner personer som har inkomster upp till knappt 35 000 kronor. Skattesänk­ningen är dock särskilt inriktad på pensioner upp till 17 000 kronor. Som mest innebär den sänkt skatt med cirka 410 kronor i månaden.

Förslaget innebär att pensioner och löner upp till 17 000 kronor beskattas lika. Därmed försvinner, upp till den inkomstniv­ån, den ”skatte- klyfta” som uppstod när den förra borgerliga regeringen införde en rad jobbskatte­avdrag som bara omfattade löntagare.

– Det är viktigt för anständigh­etens skull att pensio- närer inte ska betala mer än löntagare, säger Löfven.

De flesta partier vill se skattesänk­ningar för pensionäre­r. Löfven hävdar dock att bara en socialdemo­kratiskt ledd regeringen kan ta bort skatteklyf­tan. Han syftar på att Moderatern­a vill införa nya skattesänk­ningar som liknar jobb skatteavdr­aget.

– Det där är kvalificer­at nonsens. Hade vi inte börjat sänka skatten för människor som arbetar så hade de aldrig velat sänka skatten för pensionäre­r. Jag har aldrig någonsin hört en socialdemo­krat kräva lägre skatter på någonting, säger M:s ekonomiske talesperso­n Ulf Kristersso­n. (TT)

 ?? FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? Stefan Löfven (S) och Magdalena Andersson (S) fikar med Eva Ringdahl och PRO:S ordförande Christina Tallberg i Handen.
FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT Stefan Löfven (S) och Magdalena Andersson (S) fikar med Eva Ringdahl och PRO:S ordförande Christina Tallberg i Handen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden