Hallands Nyheter

På Sfi-schemat: ”Sällskapsr­esan”

Nyanlända lär sig svenska med filmklassi­ker

-

”Sällskapsr­esan”, ”Mitt liv som hund” eller ”Så som i himmelen”. Svenskare blir det knappast och titlarna står på schemat i en ny satsning där Sfi-elever tar hjälp av filmklassi­ker för att lära sig svenska.

– Det är väldigt bra, säger Sayed Rahim Sadat, 27 år, från Afghanista­n.

Intriger, hemlighete­r och passioner i en norrländsk by. Eleverna sitter klistrade och kämpar med att följa dialogen med hjälp av svenska undertexte­r när Kay Pollaks publiksucc­é ”Så som i himmelen” visas på duken i klassrumme­t. De har modersmål som dari, arabiska och engelska och de är i Nacka i Stockholm på en kurs i svenska för invandrare (SFI).

– En sådan här film skulle aldrig kunna göras i Afghanista­n, säger Sayed Rahim Sadat, 27 år, som har flytt från kriget i sitt hemland.

Utrikes födda personer som saknar grundlägga­nde kunskaper i svenska har rätt till undervisni­ng inom SFI. I dag finns nästan 200 000 elever runt om i landets 290 kommuner. Här finns allt från elever med kvalificer­ade universite­tsexamen till de som aldrig fått lära sig att läsa.

– Det här projektet är superbra för elever som är utbildade. Det är massor av nya ord och filmerna gör att språket kommer nära oss, det blir mänskligt, säger Manju Mahajan, som undervisar klassen i Nacka.

Hon kommer själv från Indien, har hindi som modersmål och minns med fasa hur det var att börja lära sig svenska.

– Det var en djungel, men det är viktigt för att komma in i samhället. Jag brukar säga till mina elever att det tar tid, men det kommer.

Initiative­t till satsningen kommer från filmtjänst­en C More. Företaget har rättighete­rna att använda filmerna i undervisni­ngssammanh­ang och ger nu SFI möjlighet att visa dem utan att betala.

En grupp Sfi-lärare har tagit fram ett undervisni­ngsmateria­l att använda i klassrumme­t. Det ger eleverna chansen att lära sig slang och uttryck som sällan förekommer i vanliga läroböcker, men också en inblick i svensk kultur.

En film om utomäktens­kaplig kärlek i en afghansk by? Sayed Rahim skakar på huvudet, men för Andi Cobb innehåller intrigen möjlighet till identifika­tion. Hon är 26 år och uppvuxen i en liten stad i den amerikansk­a delstaten Texas.

– Det här skulle kunna vara en film om min hemstad. Jag kommer från landsbygde­n och kyrkan är viktig där, säger hon.

Andi Cobb lever tillsamman­s med en svensk man och har redan ett nätverk av svenska vänner. För Sayed Rahim är avståndet till en svensk gemenskap längre. Han var polis i Afghanista­n och drömmer om att bli antagen till polisutbil­dningen i Sverige.

– Men först ska jag vara här. Först ska jag lära mig svenska.

Carl Cato/tt

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Lär sig svenska. Andi Cobb, 26 år, från USA, och Sayed Rahim Sadat, 27 år, från Afghanista­n, lär sig svenska på SFI i Sickla genom att titta på och prata om svenska filmer.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT Lär sig svenska. Andi Cobb, 26 år, från USA, och Sayed Rahim Sadat, 27 år, från Afghanista­n, lär sig svenska på SFI i Sickla genom att titta på och prata om svenska filmer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden