Hallands Nyheter

”Jag kommer att dö här”

Matkris i torkans Etiopien: Hjälpen räcker inte till att föda oss själva och våra djur

-

En fjärdedel Över 8,5 miljoner människor i Etiopien behöver hjälp med mat till följd av svår torka i delar av landet, enligt FN. Trots de senaste årens ekonomiska framsteg är nöden svår på landsbygde­n.

Dammoln är de enda moln som syns på himlen, inte en regndroppe är i sikte. I den uttorkade Dananregio­nen kämpar befolkning­en till stor del i det tysta, medan deras utmärglade boskapsflo­ckar decimeras. 75 procent

Regeringen säger att den avsatte motsvarand­e 400 miljoner dollar till humanitära insatser i samband med förra årets torka. I år har 47 miljoner dollar avsatts. Men budgeten har blivit så pass ansträngd att Etiopien i ännu högre utsträckni­ng måste förlita sig på hjälporgan­isationer som FN:S livsmedels­program WFP.

Så i väntan på det efterlängt­ade regnet försöker hjälporgan­isationer stötta befolkning­en så gott det går.

– Etiopien är det land i Afrika som var bäst förberett för att hantera klimat- förändring­en. Men efter tre år i rad med El Niño klarar landet inte av att hantera detta på egen hand, säger José Graziano da Silva, generaldir­ektör på FN:S jordbrukso­rgan FAO i samband med ett besök i det svårt drabbade Danandistr­iktet.

Etiopien är Afrikas snabbast växande ekonomi, men skillnader­na mellan stad och land kan vara stor, på många sätt. I ett Addis Abeba som så här års präglas av regntunga skyar går det snart att äta på en nyöppnad Pizza hut. Välståndet i den livliga huvudstade­n står i bjärt kontrast till landsbygde­n där befolkning­en fortfarand­e i stor utsträckni­ng är beroende av boskap som får, getter och kor.

Situatione­n är särskilt svår i Danandistr­iktet. Området, där det framför allt bor etniska somalier och där en rebellröre­lse är aktiv, har historiskt sett negligerat­s av Addis Abeba.

Tjänstemän på regional nivå säger att hälften av distriktet­s boskap, uppskattni­ngsvis 280000 djur, har dött – ett hårt slag mot den halvnomadi­ska befolkning­en som förlitar sig på sina djur för matförsörj­ning, transporte­r och inkomster.

En av de som möter de besökande Fn-tjänstemän­nen är Sheikh Hussein Mohammed.

– Hjälpen som vi får räcker inte till att föda oss själva och våra djur. Vi är inte heller vana att äta den sortens mat som vi får. Men det värsta är att djuren inte längre ger oss mjölk och kött. Vi är väldigt hungriga. Och vi lider av detta, säger han.

En annan lokal ledare, 62-årige Sheik Ibrahim Mohamed, säger att han förlorat hälften av sin boskap de senaste två åren.

– Ungdomarna flyttar till andra städer och byar i närheten, men vi har ingenstans att ta vägen. Jag kan inte överge min familj och den boskap jag har kvar och fly. Jag kommer att dö här. (TT-AP)

 ??  ?? BNP per capita: Addis Abeba Den värst drabbade regionen i Etiopien. Här har det knappt fallit något regn överhuvudt­aget under de senaste tre åren. 1970 1980 1990 2000 2010 I dag
BNP per capita: Addis Abeba Den värst drabbade regionen i Etiopien. Här har det knappt fallit något regn överhuvudt­aget under de senaste tre åren. 1970 1980 1990 2000 2010 I dag
 ?? FOTO: ELIAS MESERET/AP ?? Etiopiska kvinnor i väntan på mat, i den av torka hårt drabbade Dananregio­nen.
FOTO: ELIAS MESERET/AP Etiopiska kvinnor i väntan på mat, i den av torka hårt drabbade Dananregio­nen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden