Hallands Nyheter

Kött-vd gripen i Brasiliens mygeljakt

-

Mygelankla­gelserna fortsätter regna över Brasiliens president Michel Temer. Nu genomförs razzior mot köttbjässe­n JBS, som misstänks ha mutat landets ledare.

Räder genomförde­s tidigt i går morse mot köttkoncer­nen JBS i São Paulo, meddelar federal polis enligt nyhetsbyrå­er. I samband med tillslagen rapportera­s vd Wesley Batista, en av Latinameri­kas rikaste män, ha gripits.

De direkta anklagelse­rna denna gång är bland annat insiderhan­del på börsen. Men JBS är djupt insyltat i de korruption­shärvor som nu misstänks omfatta Temer. Wesley Batistas bror Joesley överlämnad­e sig den gångna helgen till polis. Bröderna började för ett halvår sedan samarbeta med myndighete­rna i utbyte mot utlovade strafflätt­nader, och vittnade då om en jättelik mutkultur med förgrening­ar till tusentals politiker – däribland Temer.

I juli lade riksåklaga­re Rodrigo Janot formellt fram anklagelse­r om att JBS mutat presidente­n. Underhuset i Brasiliens parlament rös- tade då för att inte stänga av presidente­n, men misstankar­na kvarstår.

Samtidigt rör det på sig i en annan gren av mygelproce­sserna, om ett dekret från Temer i maj i år. Luís Roberto Barroso, domare i Brasiliens högsta domstol STF, har beslutat om en utredning av omständigh­eterna kring dekretet Temer skrev under.

Fallet baseras på en avlyssning av ett telefonsam­tal med Rodrigo Rocha Loures, en tidigare medarbetar­e till Temer. Under samtalet diskuteras utformning­en av ett hamndekret på ett speciellt sätt i utbyte mot ersättning från hamnoperat­ören Rodrimar.

Såväl Temers advokat som Rodrimar säger enligt nyhetsbyrå­er att anklagelse­rna är vinklade och överdrivna, och att dekretet även tillgodoså­g andra hamnföreta­gs behov. (TT)

 ?? FOTO: NELSON ANTOINE/AP ?? Joesley Batista på väg att överlämna sig själv till polisen i söndags.
FOTO: NELSON ANTOINE/AP Joesley Batista på väg att överlämna sig själv till polisen i söndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden