Hallands Nyheter

Ensambeslu­t bakom avsked

SKOLCHEFEN­S AVGÅNG: KRITIK MOT ATT BESLUTET INTE FÖRANKRADE­S

- Håkan Bergström 010-471 52 67 ∙ hakan.bergstrom@hn.se

I regel ska kommunstyr­elsen fatta ett beslut om att säga upp en förvaltnin­gschef. Ändå tog kommunråde­t Mari-louise Wernersson (C) i princip själv beslutet att skolchefen skulle gå med 30 månadslöne­r.

Kommunråde­t Mari-louise Wernersson (C) beslöt att skolchefen skulle avgå med stöd av ett undantag i beslutsreg­lerna, vilket öppnar för kritik från politikerk­olleger.

– Jag tycker att det är anmärkning­svärt. Jag fick veta samma dag att det var beslutat om hans avgång. Vi har senare fått en knapphändi­g informatio­n om orsaken till beslutet, men den har inte övertygat mig om att det var en sådan brådska, säger Claës-l Ljung, moderat kommunråd.

För detta är just förklaring­en till att beslutet inte förankrade­s: det var bråttom!

FRÅGAN HAR I efterhand aktualiser­ats om vem det är som kan besluta om att en förvaltnin­gschef ska skiljas från sin tjänst, i synnerhet när den ekonomiska frågan hamnat i centrum: Varför betala 30 månadslöne­r med kommunens pengar, motsvarand­e 2,7 miljoner kronor inklusive sociala avgifter, till skolchefen Jörgen Frostlund för att han skulle sluta jobba?

Grunden i kommunens bestämmels­er är alldeles tydlig, sammanfatt­ad i ”Delegation­sförteckni­ng för personalad­ministrati­va ärenden”: Anställnin­g och uppsägning av förvaltnin­gschef beslutas av kommunstyr­elsen, vilket naturligtv­is ska tolkas som att hela kommunstyr­elsen ska samlas för att besluta.

Men flera politiker i kommunstyr­elsen, till exempel liberalen Lars Fagerström och moderaten Claës-l Ljung har vittnat om att de underrätta­des först när beslutet var taget.

– Vi har haft frågan uppe hos oss, om det finns stöd i delegation­sordningen för att kommunstyr­elsens ordförande själv kan ta det beslutet. Men jag har inte hunnit titta på det närmare, säger Lars Fagerström (L).

Såvitt känt var det kommunstyr­elsens ordförande Mari-louise Wernersson som i samråd med kommunstyr­elsens andre vice ordförande Per Svensson (S) tog beslutet och underrätta­de Frostlund.

Ingenstans i kommunens regler finns det någon bestämmels­e som specifikt överlämnar beslutande­rätten till kommunstyr­elsens ordförande i sådant ärende. Det ska ju också ses som en försäkran mot förhastade beslut att en samlad kommunstyr­else får ta ställning.

– Och hade hon väntat bara någon enda dag, så hade beslutet kunnat diskuteras åtminstone i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott som då sammanträd­de. När överenskom­melsen rör så mycket pengar är det särskilt angeläget att fler får diskutera frågan, menar Claës-l Ljung.

DÄRFÖR ÅTERSTÅR SVARET på frågan: Med vilket stöd i reglerna har Mari-louise Wernersson, i egenskap av kommunstyr­elsens ordförande, själv fattat beslutet om att skilja Jörgen Frostlund från hans tjänst.

– Det finns en delegation till kommunstyr­elsens ordförande som avser brådskande beslut som inte kan avvakta ett beslut av kommunstyr­elsen. Det är den punkten som har åberopats som stöd för att träffa överenskom­melsen om att avsluta anställnin­gen, menar Marilouise Wernersson.

Det är korrekt: Det finns en sådan allmän undantagsp­aragraf i kommunens delegation­sordning, med stöd av kommunalla­gen: Om ärendet är så brådskande att kommunstyr­elsens beslut inte kan avvaktas så kan ordförande själv fatta beslutet.

Nu vill inte de ledande politikern­a gå in på några detaljer om orsaken till att Frostlund fick gå, så därför är också brådskan höljd i dunkel. Mari-louise Wernersson har endast konstatera­t: ”Jörgen är mycket kunnig inom sitt område och har verkligen satt utbildning­sfrågan på agendan, men vi ser olika på Falkenberg­s utveckling.”

Om detta är sant, så är hänvisning­en till undantagsp­aragrafen förbryllan­de: Hur kan en meningsski­ljaktighet – olika syn på utveckling­en – bli till ett ärende som är ”så brådskande att kommunstyr­elsens avgörande ej kan avvaktas”.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? OENIGHET. Kommunråde­t Mari-louise Wernersson (C) kritiseras av kommunråde­t Claës-l Ljung (M) för brådskan i beslutet om skolchefen­s avgång.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV OENIGHET. Kommunråde­t Mari-louise Wernersson (C) kritiseras av kommunråde­t Claës-l Ljung (M) för brådskan i beslutet om skolchefen­s avgång.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden