Hallands Nyheter

Idrottslär­are vill införa privata duschbås

- MATILDA CARLSTRÖM matilda.carlstrom@hn.se

Är det hög tid att sluta tvinga elever att duscha ihop? Det tycker idrottslär­aren Bengt Hesslow. – Ju mer jag funderar på det, ju mer otroligt tycker jag att det är, säger han.

Bengt Hesslow har jobbat som idrottslär­are i 40 år och märker att allt färre elever duschar efter hans lektioner. Därför vill han nu att Varberg kommun inför privata duschbås där eleverna kan duscha i fred.

– Ju mer jag funderar på det, ju mer otroligt tycker att det är att man ska behöva duscha helt öppet framför sina skolkamrat­er, säger han.

HAN UPPLEVER ATT det var fler som duschade när han började som idrottslär­are en gång i tiden.

– Det var fler som duschade, men jag kan tänka mig att det även var fler som mådde dåligt. Jag minns när jag själv gick i skolan på 60-talet och fröken stod och kontroller­ade så att vi tvättade oss. Det var inte så roligt, säger han. Kan inte separata duschbås spä på tabut kring nakenhet och bidra till en mindre avslappnad inställnin­g till kroppen?

– Den är inte född som säger: ”jag har den perfekta kroppen, jag är jättenöjd med min kropp.” Om du väljer att gå till simhallen till exempel så är du beredd på att byta om och duscha ihop med andra, men i skolan kan du inte välja. Och även på simhallen väljer många att ha badkläder på sig när de duschar, säger Bengt Hesslow.

För cheferna på barn- och utbildning­sförvaltni­ngen är det ingen ny fråga.

– Vi vet att omklädning och duschning är något som ofta lyfts på elevråd i skolorna, säger Maria Wirén, utveckling­schef.

PÅ FLERA SKOLOR, bland annat den nya Trönninges­kolan, har olika åtgärder vidtagits. Olika lösningar har tagits till beroende på hur det ser ut.

På något ställe har duschdrape­rier satts upp.

– Vi för en dialog med serviceför­valtningen kring detta så frågan är på agendan, säger Joachim Wadström, grundskole­chef.

”Om du väljer att gå till simhallen till exempel så är du beredd på att byta om och duscha ihop med andra, men i skolan kan du inte välja”

BENGT HESSLOW

 ?? Bild: PERNILLA DAHNBERG/ARKIV ?? STÄNGT. Separata duschar blir vanligt i Varbergs skolor ifall Bengt Hesslow får som han vill.
Bild: PERNILLA DAHNBERG/ARKIV STÄNGT. Separata duschar blir vanligt i Varbergs skolor ifall Bengt Hesslow får som han vill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden