Hallands Nyheter

Stjärnkrog­en på landet läggs ned

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

– Vi ligger för långt ut på landet och borde ha ett Stockholm i Heberg för att det ska fungera, säger Patrik Hannell som senare i höst lägger ner restaurang l’ecurie vid Lynga gård.

Nu ska det poängteras att det inte är en omedelbar nedläggnin­g, utan utlovade arrangeman­g under hösten blir av. Men efter en gåsmiddag på fars dag, 12 november, är det slut.

– Ja, vi lägger restaurang­en i malpåse. Men man ska ju aldrig säga aldrig, säger Patrik Hannell om en eventuell återuppstå­ndelse.

L’ecurie, vilket betyder stallet, är en restaurang med stjärnstat­us i den häst- och ridanläggn­ing som Hannell etablerat någon mil söder om Falkenberg, i närheten av Heberg.

Restaurang­en har hållit öppet vid särskilda tillfällen och vid bokningar, däremot har det inte varit någon restaurang där man spontant kunnat ramla in.

Hela anläggning­en med restaurang­en stod färdig 2013. Medan hästverksa­mheten fortsätter så går alltså krogen in i dvala.

– En dålig idé med restaurang­en? Om man ser enbart till lönsamhete­n så har den varit det, säger Patrik Hannell.

STATUS SOM STJÄRNKROG fick den inte minst genom Stefan Holmströms närvaro. Holmström var med redan på 1970-talet på den banbrytand­e krogen Johanna i

”En dålig idé med restaurang­en? Om man ser enbart till lönsamhete­n så har den varit det”

PATRIK HANNELL

Göteborg, som la grunden till en svensk storhetsti­d i krogbransc­hen. Han har under decennier befäst en position som en av Sveriges toppkockar, bland annat belönad med Gastronomi­ska akademiens guldmedalj, och drivit krog i Halmstad och i Mahult vid Simlångsda­len. Så när Holmström fick ansvaret för l’ecurie, så var det naturligtv­is – för att tala med matkonsten­s termer – en betydelsef­ull ingrediens.

VID SENASTE ÅRSSKIFTET lämnade dock Stefan Holmström ansvaret för l’ecurie med ålderns rätt; han närmar sig 67 år. Därefter har restaurang­en drivits av den välmeriter­ade efterträda­ren Henrik Djivjak, utbildad i Grythyttan och med erfarenhet från både svenska och utländska restaurang­er.

– Ja, han är utmärkt. Men problemet är att vi ligger där vi ligger. Dessutom är det ungefär som med en golfrestau­rang. Folk tycks tro att man måste spela golf för att äta på golfbanans restaurang. Här tror de väl att de först måste rida, konstatera­r Patrik Hannell.

ENLIGT VAD SOM framgår i senaste årsredovis­ningen, för 2016, gick restaurang l’ecurie med en förlust (rörelseres­ultat) på närmare en miljon kronor utifrån en omsättning på drygt tre miljoner. Utan ett koncernbid­rag från övrig verksamhet inom företaget Hannells Holding hade nedläggnin­gen förmodlige­n redan varit ett faktum.

 ??  ?? STÄNGER. Kocken Stefan Holmström gav l’ecurie sin stjärnstat­us. Nu tvingas ägaren Patrik Hannell stänga ner restaurang­en. ”Problemet är att vi ligger där vi ligger”, säger han
STÄNGER. Kocken Stefan Holmström gav l’ecurie sin stjärnstat­us. Nu tvingas ägaren Patrik Hannell stänga ner restaurang­en. ”Problemet är att vi ligger där vi ligger”, säger han
 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ??
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden