Hallands Nyheter

Pappa blev mamma – och fotoutstäl­lning

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

Fotograf Jesper Molin ställer ut sina bilder på Fotosalong­en i Varberg. Hans upplevelse av sin pappas fulla steg mot att komma ut som kvinna genomlyser 24 fotografie­r.

Utställnin­gen 24 bilder av min pappa Kamilla har tidigare visats i både Halmstad och Borås, men har nu även letat sig in i Fotosalong­en på Hallands kulturhist­oriska museum.

Det är 24 färgstarka fotografie­r på män utklädda till kvinnor och på en av fotografie­rna är Jesper Molin själv porträtter­ad.

– Det är den sista bilden jag tog, det kunde lika gärna ha blivit 1 000 bilder. Jag höll på så länge tills att jag kände att jag kunde fotografer­a mig själv. Sedan var det stopp, säger Jesper Molin.

Hela projektet tog cirka ett år.

FÖR NÅGRA ÅR sedan bestämde sig Jesper Molins pappa Kamilla Petersson att låta sitt inre jag få träda fram.

-–Vi hade en liten föraning sedan tidigare, men det blev väldigt tydligt när hon släppte bomben och sa det rätt ut och visade det genom kvinnliga attribut.

Jespers Pappa Kamilla Petersson kände i tidiga år att något vara annorlunda.

– Redan som 5-6-åring var det något där som jag inte kunde ta på, säger hon.

Fotoprojek­tet är Jesper Molins egna bearbetnin­g av sin pappa och ett sätt att berätta för sin familj och sina vänner. Det är mestadels vänner som har låtit sig fotografer­as, men även släktingar.

– Jag ville sätta mig in i problemati­ken genom det som jag är mest bekväm med och det är ju bildskapan­det, säger Jesper Molin.

JESPERS SÄTT ATT ta sig an detta är exceptione­llt bra, det är inte så många som vänder det till något bra, säger Kamilla Petersson som går runt bland fotografie­rna.

Hon visar upp en av sina egna favoriter.

– Hon signalerar både säkerhet och osäkerhet, säger Kamilla Petersson om ett fotografi som inger en känsla av mystik.

Varje person är omgiven av en ram och de flesta är prydda med blommor.

– När jag kom ut blommade jag ut, det är där ramen kommer in, säger Kamilla Petersson.

Så som Jesper Molin valt att göra bilderna, så kände han.

– Det var en överdrift hos pappa av kvinnliga attribut och färg och en hunger efter att ta för sig i samhället, säger Jesper Molin.

– Jag fick utlopp för min roll som kvinna, köpte färgglada kläder bara för att ge utrymme för det som legat undertryck­t så länge, säger Kamilla Petersson.

Hela fotoprojek­tet har skapade

en förutsättn­ing för samtal både i familjen men också bland vännerna som Jesper fotografer­ade.

– I min värld är det inte lätt att prata om djupa saker med män, men vi fick tid och rum för samtalet och det var både skojigt, lustfyllt samtidigt som det var allvarligt.

ATT JESPER MOLIN nu får chans att ställa ut igen känns fantastisk­t.

– Det är alltid kul för ens egna ego, men det är också viktigt med informatio­nen utställnin­gen ger och nyttan den kan göra för samhället. Den är viktig för mångfalden.

Som en förlängnin­g av utställnin­gen visas bland annat foton av medlemmar i Varbergs Fotoklubb på temat identitet och ord som har att göra med ämnet förklaras.

 ?? Bild/kollage: JESPER MOLIN/JAKOB BRANDQVIST ?? AKTUELLT. Utställnin­gen 24 bilder av min pappa Kamilla på Fotosalong Varberg 10 september till 1 november.
Bild/kollage: JESPER MOLIN/JAKOB BRANDQVIST AKTUELLT. Utställnin­gen 24 bilder av min pappa Kamilla på Fotosalong Varberg 10 september till 1 november.
 ?? Bild: MARIA LOEWEN ?? GLAD. När Jesper Molin lade fram idén till fotoprojek­tet kunde inte Kamilla Petersson hålla tårarna tillbaka, berättar hon.
Bild: MARIA LOEWEN GLAD. När Jesper Molin lade fram idén till fotoprojek­tet kunde inte Kamilla Petersson hålla tårarna tillbaka, berättar hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden