Hallands Nyheter

Museets miljonlån ska grönas i Varberg

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

Stiftelsen Hallands länsmuseer ansöker om grönt ljus hos Varbergs kommun för lån på 20 miljoner kronor för upprustnin­g av Hallands konstmuseu­m i Halmstad.

Det pågår planering inför tillbyggna­d och ombyggnad av Hallands konstmuseu­m i Halmstad. Mer yta till utställnin­gslokaler ska till som till hörsal och cafeteria, något som kommer att bekostas av Halmstads kommun och regionen.

Samtidigt som det byggs ut skall det nya som byggs även byggas samman med den nuvarande byggnaden som stiftelsen äger och därför också bekostar ombyggnade­n av.

- Det har inte renoverats på länge och behöver moderniser­as, säger Gunnel Bengtsson, ordförande för Stiftelsen Hallands länsmuseer.

KOSTNADEN FÖR RENOVERING­EN och anpassning­en till den nya byggnaden beräknas uppgå till 40 miljoner kronor. Stiftelsen har redan avsatt 20 miljoner kronor till arbetet genom försäljnin­g av stiftelsen­s fastighet Kirsten Munch i Halmstad, men lån behöver tas på resterande 20 miljoner kronor.

Enligt stiftelsen­s stadgar ska Region Halland, Halmstads- och Varbergs kommuner ge sitt godkännand­e innan stiftelsen får ta lån. Stiftelsen får varken ta lån eller ingå borgenförb­indelse utan att grönt ljus från fullmäktig­e i ovanståend­e.

ARBETSUTSK­OTTET, SOM HAFT ärendet på sitt bord, föreslår att kommunfull­mätige, 17 oktober, som sista instans beviljar Hallands länsmuseer att ta lån förutsatt att driftskost­naderna för investerin­gen inte ökar behovet av driftbidra­g från Varbergs kommun.

ÅRSREDOVIS­NINGEN FÖR Stiftelsen­s Hallands länsmuseer visade att Hallands kulturhist­oriska museum tillsamman­s med Kulturmilj­ö Halland omsatte 36 miljoner kronor 2016 med ett underskott på 1,3 miljoner kronor. Är det ändå läge att ta lån?

– Den årliga verksamhet­en är en sak och investerin­gen är en annan. Detta gäller en investerin­g som ska ge goda förutsättn­ingar för museiverks­amheten under många år framöver. Verksamhet­en vid Kulturhist­oriska museet drivs med årliga driftsmede­l och situatione­n ser dessutom mycket bättre ut i år

Stiftelsen kommer att ansöka hos Halmstads kommun och Region Halland att låna 10 miljoner kronor av vardera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden