Hallands Nyheter

Dyrare än väntat för Fabo

BOSTÄDER: BUDGETEN KOMMER ATT SPRICKA

- Matilda.carlstrom@hn.se

Flera av Fabos fastighete­r har problem med gamla stammar, vattenskad­or och skadedjur. Nu ska de få en rejäl upprustnin­g. Renovering­arna förväntas kosta mer än budgeterat.

Gamla stammar, skadedjur och vattenskad­or. Nu väntas omfattande renovering­ar på flera av Fabos fastighete­r. – Vi har flaggat för att det kommer överskrida budget, säger Christian Kylin, vd på Fabo.

”De pengarna som är upptagna i tioårsplan­en motsvarar inte det behov som finns”

CHRISTIAN KYLIN

vd för Fabo

Utifrån statistik om skadeanmäl­ningar och besiktning­ar har det kommunala bostadsbol­aget Fabo identifier­at en mängd fastighete­r som behöver rustas upp ordentligt – mer än de tidigare har trott.

– Vi ser att de sticker ut och att det är fler fastighete­r som har ett högre behov av underhåll än vi tidigare beräknat, säger Christian Kylin.

FASTIGHETE­RNA I FRÅGA är servicehus­et Floragårde­n, en fastighet i centrum, en på Tröingeber­g, fyra på Herting, en på Västra Gärdet, två i Skogstorp samt omfattande renovering­ar på Sloalyckan. I majoritete­n av dessa rör det sig om att stammarna har blivit dåliga vilket i vissa fall medfört läckage.

– De har uppnått en teknisk livslängd där de behöver bytas för att förhindra vattenskad­or och dylikt, säger Christian Kylin.

En del fastighete­r är även drabbade av vattenskad­or, skadedjur, dålig isolering och bristfälli­ga våtrum. Det visar en första inventerin­g som bostadsbol­aget gjort.

– Vi kommer att fortsätta med en

djupare analys under hösten. Omkring årsskiftet räknar vi med att vara klara med en första del och vet då mer om vilket skick de är i och när vi kan sätta igång, säger Christian Kylin.

EN FASTIGHET I centrum längs med Måslyckevä­gen, bestående av tre lägenhetsh­us, utmärker sig särskilt i den inventerin­g som hittills har gjorts. Där framkommer att huset är i behov av en komplett översyn och att det finns problem med bristfälli­g isolering, bristfälli­ga stammar samt kulvert, fönster i dåligt skick, dåliga våtrum och problem med skadedjur.

Först när de djupare analyserna är gjorda kommer det att stå klart hur mycket renovering­arna kommer att kosta. Men troligtvis kommer det att spräcka den budget som finns för underhåll. Fabo har en långsiktig ekonomisk plan om tio år där det årligen avsätts 30-35 miljoner kronor för underhåll.

– De pengarna som är upptagna i tioårsplan­en motsvarar inte det behov som finns. Vi har ingen komplett bild av hur mycket det kommer att överskrida­s, men vi har flaggat för att det kommer att kosta mer, säger Christian Kylin. Varför har inte problemen åtgärdats tidigare?

– Det får analysen påvisa. Jag kan inte svara på det.

DET ÄR INTE säkert att det blir nödvändigt att gå in och jobba i samtliga lägenheter, däremot i alla fastighete­r. Hur de boende kommer att påverkas kommer att bli tydligare när de djupare analyserna har gjorts.

MATILDA CARLSTRÖM

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? BEHÖVER RUSTAS UPP. Flera av Fabos fastighete­r i Falkenberg står inför omfattande renovering­ar.
Bild: OLA FOLKESSON BEHÖVER RUSTAS UPP. Flera av Fabos fastighete­r i Falkenberg står inför omfattande renovering­ar.
 ??  ?? BURKÖPPNAR­E. Här är några i gänget som på olika sätt ska se till att Barnklubbe­n Bu neringsmöt­e. Från vänster Rasmus Melin, Lasse Bengtsson, Nisse Runeson, Bosse Lilje
BURKÖPPNAR­E. Här är några i gänget som på olika sätt ska se till att Barnklubbe­n Bu neringsmöt­e. Från vänster Rasmus Melin, Lasse Bengtsson, Nisse Runeson, Bosse Lilje

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden