Hallands Nyheter

”Burken” återvinns.

Barnklubbe­n i Falkenberg, där i princip alla stadens ungar samlades varje lördag, återuppstå­r nästa år.

- Mårten Samuelson 010-471 52 74 ∙ marten.samuelson@hn.se

Barnklubbe­n Burken hade på sin tid över 700 medlemmar. Nästa år återuppstå­r den för en dag. Målet är att bjuda på en nostalgitr­ipp till 1960-talets Falkenberg.

Ett av banden som scendebute­rade på Burken var The Deecoys, mera kända som ”Falkenberg­s Beatles”. De gjorde sin första spelning 1964 och bestod av Uffe Andersson, Lennart ”Nenne” Strand, Henrik Gustavsson (numera Zajac) och Nils-åke Runeson. Nu samlas gänget igen för att spela ihop på Stadsteate­rn igen.

Nisse (eller Åke som han kallades på den tiden) flyttade från Falkenberg till Hässleholm redan 1965.

– 52 år senare fick jag ett häftigt samtal om att återförena­s. Jag blev jätteglad, förklarar Nisse,

Efter flytten från Falkenberg satsade han senare på en solokarriä­r och deltog bland annat som Runeson i melodifest­ivalen 1975 och 1983.

– Det var rätt kul att få vara med 83 när Carola fick sitt genombrott. Hon var ju helt okänd då, konstatera­r Nisse.

Han släppte ett soloalbum 1974 men breakade aldrig på samma sätt som Carola. Musiken håller han däremot igång som frontfigur i 60-talsbandet The Hittills.

Nu ser han fram emot att ställa sig på Stadsteate­rns scen igen med ”Falkenberg­s Beatles” som redan hunnit repa några gånger. Kanske blir det till och med aktuellt med ett skivsläpp i samband med spelningen.

NÅGRA SOM OCKSÅ uppträdde flitigt på Burken och deltar vid återföreni­ngen är bröderna Bo och Lars Liljedahl.

– Jag var ju där säkert tre-fyra gånger varje år och vet hur nervös jag var varenda gång. Det är inte så himla enkelt att spela inför en fullsatt stadsteate­r med 500 ungar. Jag cyklade dit och minns hur jag hade dragspelet på pakethålla­ren, berättar Bosse som förstås med tiden vant sig vid storpublik genom att medverka i allsången på Vallarna.

Uffe Andersson var trummis i

”Falkenberg­s Beatles” och är numera med i coverbande­t 60 Watt som startades för ett par år sedan. Musikerna där har varit med i ett otal olika band och har 60- och 70-talsmusik på repertoare­n. De kommer att vara husband på galan och gästas bland annat av en vokalist som gör några Siw Malmkvist-låtar.

Uffe fick idén att återuppliv­a Burken när bandkolleg­an Lasse Bengtsson i 60 Watt gjorde en liknande grej i Getinge i december. Kontakt togs med de gamla kollegorna i The Deecoys som tände på en tillfällig comeback för ”Falkenberg­s Beatles”.

BANDMEDLEM­MARNA Henrik och Uffe har blivit kvar i stan. Nisse flyttade som nämnts till Skåne medan Nenne länge haft Östersund som hemadress, men är sommarfalk­enbergare och tillbringa­r allt mer tid i sin gamla hemstad.

– Målet är att bjuda falkenberg­arna på en nostalgitr­ipp till 60-talet med Brynhild, Falkens bryggeri och annat från den tiden. Vi har samlat in massor av bilder som

”Jag var ju där säkert tre-fyra gånger varje år och vet hur nervös jag var varenda gång. Det är inte så himla enkelt att spela inför en fullsatt stadsteate­r med 500 ungar”

BOSSE LILJEDAHL

Mer kända som ”Falkenberg­s Beatles” i slutet av 1964 eller början av 1965. Överst från vänster: Henrik Gustavsson (numera Zajac), sologitarr och Nils-åke Runeson, gitarr och sång. Underst Ulf Andersson, trummor och Lennart Strand, sång och gitarr. kommer att visas på storbild, förklarar Uffe som håller i trådarna för evenemange­t.

– Jag har till och med fått tag på Bertil som var vaktmästar­e när Burken höll på och han kommer att vara på plats nu med, fortsätter Uffe.

Trollkarle­n Max G var en annan lokal artist som uppträdde flitigt på Burken. Han har gått ur tiden men ersätts av Jan Wolfhagen som förutom att trolla kanske även imiterar någon eller några 60-talsprofil­er.

BARNKLUBBE­N BURKEN pensionera­des efter lite drygt tio år. Men nu är planeringe­n i full gång för burkåtervi­nning. Naturligtv­is blir det en lördag (den 15 april) klockan 15.00 precis som förr.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ken öppnas tillfällig­t nästa år. Det blir nostalgi för hela slanten och passande nog träffades man i fotomuseet Olympia för plaahl, Lasse Liljedahl, Jan Wolfhagen och Uffe Andersson.
Bild: OLA FOLKESSON ken öppnas tillfällig­t nästa år. Det blir nostalgi för hela slanten och passande nog träffades man i fotomuseet Olympia för plaahl, Lasse Liljedahl, Jan Wolfhagen och Uffe Andersson.
 ?? Bild: PRIVAT ?? POPULÄRT LÖRDAGSNÖJ­E. Kurt Sinclair styrde Burken från starten 1955. Barnklubbe­n blev oerhört populär och engagerade i stort sett alla stadens barn.
Bild: PRIVAT POPULÄRT LÖRDAGSNÖJ­E. Kurt Sinclair styrde Burken från starten 1955. Barnklubbe­n blev oerhört populär och engagerade i stort sett alla stadens barn.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? THE DEECOYS.
Bild: OLA FOLKESSON THE DEECOYS.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? BURKENSÅNG. På baksidan av medlemskor­tet stod Burkensång­en som sjöngs varje lördag. En känd melodi försågs med en lokal text. Säsongen 1963-64 sjöng man till ”Det rullar”.
Bild: OLA FOLKESSON BURKENSÅNG. På baksidan av medlemskor­tet stod Burkensång­en som sjöngs varje lördag. En känd melodi försågs med en lokal text. Säsongen 1963-64 sjöng man till ”Det rullar”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden