Hallands Nyheter

Ibland är det läge att vila på hanen

DARRIGT. Den som spår Alliansdöd bör inse att faran ligger i giftigare blandninga­r än en blek mellanmjöl­kskompromi­ss.

- 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se Maria Haldesten

LEDARE 16/9. Vem ska man tro på, tro på, tro på när, tro på när det blir såhär? Så sjöng artisten Thomas Di Leva för ett antal år sedan, en hitlåt som känns som en passande signaturme­lodi till informatio­ns- och säkerhetsh­averiet på riksnivå. Förklaring­ar och bortförkla­ringar har staplats på varandra.

Att det parti som hämtar näring i människors misstro såg sin chans att på fredagen plocka poäng är logiskt. Sett i ett kortare perspektiv var dragets misslyckan­de givet på förhand. Man begärde inte misstroend­eförklarin­g för att vinna i riksdagens votering utan för att bidra till att skapa oreda.

MED NÅGRA FÅ undantag vägrade dock övriga riksdagsle­damöter att låta SD sätta agenden.

”Att vi avstår idag ska på intet sätt tolkas som att vi frikänner statsminis­tern för hans roll i säkerhetsk­ollapsen” klargjorde emellertid Varbergsmo­deraternas Jörgen Warborn.

Centerleda­ren gör uppenbarli­gen en liknande analys. I samma veva som partiet förklarade att man drar tillbaka hotet om misstroend­eförklarin­g mot försvarsmi­nistern förklarade hon att sökljuset riktas allt mer mot statsminis­tern.

ATT STEFAN LÖFVEN överlevde fredagen betyder med andra ord inte att han kan andas ut. Trots allt pågår fortfarand­e Ku-granskning och titt som tätt avslöjas i media nya detaljer kring informatio­nssäkerhet­shärvan och avsteg från regelverke­t. Så sent som på fredagen kunde DN berätta att den person som sitter som tf It-direktör på Transports­tyrelsen saknar godkänd säkerhetsp­rövning, trots att befattning­en är säkerhetsk­lassad.

ÄN HAR VI alltså inte sett slutet på den här historien. Men har vi sett slutet på Alliansen? Ett antal bedömare, exempelvis skjutglada GP Ledare, var snabba att utfärda den sortens dödsdom. Men så har den redaktione­n under längre tid riktat längtansfu­lla blickar mot en helt ny sorts allians, som M, KD och SD bildar underlag för.

Att det av en blåbrun blandning blir något sorgligt svart tycks inte bekomma dem som ser vägen till frihet gå via nationalis­m, främlingsf­ientlighet och en delvis allmänt bedrövlig hop kverulante­r som i vilket sekund som helst riskerar att uteslutas ur sitt parti.

Därmed inte sagt att Liberalern­as och Centerpart­iets resonemang vad gäller Peter Hulthkvist smakar annat än fadd mellanmjöl­k. Men, som HN tidigare påtalat, givet det komplicera­de parlamenta­riska läget är det kanske om inte ”hedersamt” så i alla fall förståelig­t att man låter avtryckarf­ingret vila.

ATT HITTA EN gemensam hållning kring försvarsmi­nistern blev dock, till skillnad från fredagens misstroend­evotum, omöjligt för Alliansen. Säkert skapar Centerpart­iet och Liberalern­as ställnings­tagande irritation, om än kanske inte lika dålig stämning som när Anna Kinberg Batra överraskad­e med att sträcka handen högerut. Och minns ni när KD sköt ihjäl DÖ? Och så har vi de där uppgörelse­rna som ett och annat parti lämnat.kort sagt, än har den feta damen inte sjungit. Och än kan inte Löfven andas ut.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ??
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden