Hallands Nyheter

Använd din röst i kyrkovalet!

- OLA JOHANSSON Riksdagsle­damot (C)

Det har förts en diskussion huruvida politiska partier ska driva kampanj och delta i kyrkovalet. Det är en akademisk debatt som vi kan bortse ifrån nu, dagen före valet. Centerpart­iet deltar med kandidater och listor i församling­ar, stift och till kyrkomötet. Om du bryr dig om kyrkan, är medlem, har fyllt 16 år och inte redan gjort det. Gå och rösta!

Kyrkopolit­ik för mig är i första hand i hemförsaml­ingen, samfälligh­eten och stiftet som styrs av personer jag känner och litar på. Vårt förhålland­e till Gud är nära och personligt. Vi väljer att utöva vårt tro på olika sätt. Några väldigt intensivt och andra mer sporadiskt.

MIN EGEN RELATION till Gud är starkare de tillfällen då jag är i kyrkan och kan dela upplevelse­n med andra, i sången, de urgamla texterna och bönen. Jag gör det inte varje söndag, utan låter familjen och andra engagemang styra och komma före. Ibland passar det bättre en torsdag än på söndagen. Den gången i Gällinges medeltida kyrka, då kyrkomusik­erna hemma i vår samfälligh­et valde att göra en tillbakabl­ick på reformatio­nen med föreläsnin­gar om Martin Luther, musikframt­rädanden och församling­ssång, blev vi ett med de människor som verkade för snart 1000 år sedan.

Det känns stort även för en som numera sjunger i Riksdagskö­ren!

FÖRE DET BLEV kyrkokören i Fjärås mitt sätt att omsätta den lilla musikalite­t och sångröst jag ärvt från min pappa till en bättre relation med Gud. Jag är tacksam för att tröskeln in dit var låg. Nu är deltagande­t i mässan mer sporadiskt, men den dagen det är dags för barndop, bröllop och begravning, vid de större helgerna. Då vill jag att folkkyrkan ska vara öppen för mig, min släkt och mina vänner, som kanske lämnat den, eller bekänner sig till en annan tro.

KYRKAN SER TILL Gud men också till människor, till de mest utsatta, ensamma eller svaga. Kyrkan skall vara en plats för gemenskap och glädje. Det kan tyckas allmängilt­igt och pompöst. Men mot det står alternativ­et, en återgång till traditione­r (oklart vilka) och en misstro mot främlingen. Det är långt ifrån den politik som Centerpart­iet går till val med.

Orkaner och jordbävnin­gar, hot om kärnvapenk­rig och ökad militär spänning. Förföljels­er av folkgruppe­r, skjutninga­r, terrordåd, hot och trakasseri­er mot kvinnor och barn. Bland utrikes födda når utanförska­pet ”all time high”. Det finns mycket att oroas över och utveckling­en i samhället borde varit bättre. Riksdag och regering kan göra mycket men inte allt.

KYRKAN OCH DET vi kallar för civilsamhä­llet har alltjämt en viktig roll att överbrygga skillnader och påverka attityder. Vilka vi väljer och hur, har betydelse för vad som sker inom kyrkan och i föreningsl­ivet. Vi som är medlemmar har ansvaret för vad som sker och kan påverka en enda gång under fyra år. Det är i morgon – söndag. Rösta!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden