Hallands Nyheter

Vi har rätt att få svar på frågorna

-

FALKENBERG. På kommunen har flera chefer efter en kort tid sagt upp sig eller fått sparken. Senast var det skolchefen. Gemensamt för uppsägning­arna är att inga skäl ges; man hänvisar till sekretessa­vtal.

ATT HEMLIGHÅLL­A SKÄLEN är betänkligt. Som skattebeta­lare och väljare vill jag veta hur min kommun sköts för att det ska vara meningsful­lt att rösta. Det är en demokratif­råga som angår oss alla.

Skolchefen­s anställnin­g åtföljdes av ett nästan hysteriskt jublande uttalande av kommunalrå­det om att man lyckats få tag på en kvalificer­ad kraft. Men antingen var det en oduglig person man rekryterat, eller också var han för duglig och måste sparkas. I båda fallen finns det anledning att rikta kritik mot kommunledn­ingen. Att hemligstäm­pla är ett försök att undandra sig en sådan kritik.

Vem har rekryterat, vem har förhandlat de generösa avgångsreg­lerna och vem har sparkat honom? Och framför allt varför fick han gå? Det är frågor vi har rätt att få svar på.

Det är även en ekonomisk fråga. Alla chefsavgån­gar kostar skattepeng­ar i form av antingen avgångsers­ättningar eller förlorad ledning och tempo. Ofta både och.

DET ÄR INTE minst en fråga för skolan. Om det är så att skolchefen gjort fel, så måste väl underlydan­de chefer och övrig personal få veta vad felet var. Hur ska man annars kunna ”bättra” sig och uppfylla höga vederböran­des krav och önskemål?

Mats Dahlbom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden