Hallands Nyheter

Fisk ger inget svar i frågan

-

på ”Wide var med och beslutade om arvoden!” (här intill).

KYRKOVAL. Jag noterar att Jonas Noréus i sitt svar på vår insändare inte ger något riktigt svar om hur han ser på de förtroende­valdas arvoden.

Jag tror att frågan har betydelse för dem som ska lägga sin röst i valet till kyrkofullm­äktige och att inställnin­gen i denna fråga säger en hel del om hur man ser på ideellt arbete i församling­en och de förtroende­valdas roll. Fisk lyfter i sitt nationella program särskilt fram vikten av de ideella insatserna och det är därför av intresse att se hur man ställer sig till arvoden.

DET HAR NU gått fyra månader sedan motionen om arvoden lämnades in. Fisk och övriga nominering­sgrupper har haft tid att hinna enas internt om sin hållning. Då hade församling­ens arbetsutsk­ott kunnat komma till sitt avgörande i frågan 31 augusti, när ärendet var uppe på dagordning­en. Det blev istället bordläggni­ng och hur ledamötern­a i AU ser på frågan vet vi nu först efter valet.

Slutgiltig­t svar på motionen kan tidigast ges av nuvarande kyrkofullm­äktige i november. Ett eventuellt beslut där kan dock när som helst rivas upp av nya kyrkofullm­äktige i den kommande mandatperi­oden. Församling­slistan kommer att driva frågan vidare om motionen avslås. Det är därför relevant att ta upp arvodesfrå­gan inför valet.

DET ÄR SANT att både jag och andra från Församling­slistan tidigare varit med och beslutat om arvoden. Under den gångna mandatperi­oden har frågan om de olika villkoren för ideella medarbetar­e i församling­en aktualiser­ats i bl a kyrkorådet och vi har också tagit intryck från andra församling­ar där man avskaffat arvoden. Efter detta är vi övertygade om att vår hållning måste bli att arvoden ska slopas för de förtroende­valda – möjligen med undantag för kyrkorådet­s ordförande. Styrelseup­pdrag utan arvode är redan en självklarh­et i många andra organisati­oner och kommer säkert bli det även i Svenska kyrkan i framtiden.

Daniel Wide

Församling­slistan i Varbergs församling

Är det någon som gör det är det ni i SD. Som kristna har vi att följa Jesu Kristi gärningar här på jorden som den förebild han är. Jag hittar ingenting i hans gärningar som skulle platsa i SD:S kyrkopolit­ik. Inget! Han stod alltid på den svages sida och fördömde översitter­i.

Ulla Rickardsso­n

Nominering­sgruppen Centerpart­iet

 ??  ?? DANIEL WIDE (FÖRSAMLING­SLISTAN).
DANIEL WIDE (FÖRSAMLING­SLISTAN).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden