Hallands Nyheter

Wide var med och beslutade om arvoden

-

på ”Avskaffa arvodena för förtroende­valda” (9/9).

KYRKOVAL. Daniel Wide och Jan-anders Ekelund, kandidater på Församling­slistan, vill avskaffa arvoden till förtroende­valda i Svenska kyrkan enligt insändare i HN 9/9. Av insändaren kan man tro att beslut förhalas av övriga grupper i kyrkorådet till efter valet. Några klargörand­en kan vara på sin plats.

KYRKOFULLM­ÄKTIGES regler för arvoden beslutades av förra mandatperi­odens fullmäktig­e. Vi som blev invalda vid senaste kyrkovalet har bara att administre­ra de regler som beslutades av andra. Ironiskt nog tillhör Daniel Wide de invalda 2010-2013 som var med och beslutade om nu gällande arvodesreg­ler. Församling­slistan har totalt sex kandidater på listan som var med och beslutade om dessa arvodesreg­ler den 7 november 2013!

Mandatperi­odskifte sker 31 december efter varje kyrkoval. Nya arvodesreg­ler för nästa mandatperi­od ska beslutas av kyrkofullm­äktige i november i anslutning till budgeten. Jag utesluter inte att det kan bli ändringar. Daniel Wides motion lämnades in i maj och nu pågår kyrkorådet­s beredning av såväl motionen som övriga ärenden till novembermö­tet. Det är normal berednings­gång. Något beslut i arvodesfrå­gan före valet låter sig inte göras, eftersom kyrkofullm­äktige normalt bara sammanträd­er två gånger per år, något som för övrigt håller arvodeskos­tnaden nere.

Personlige­n tycker jag det vore mycket bättre att avgöra nästa mandatperi­ods arvodesreg­ler på vårens sammanträd­e före valet och inte på senhösten med ett känt valresulta­t i ryggen. Planeringe­n följer den ordning som hittills är praxis i Varbergs församling. Inför nästa kyrkoval hoppas jag att planeringe­n blir annorlunda.

FÖR OSS I Fisk är det självklart att vår grupps förtroende­valda även är ideellt engagerade i kyrkans verksamhet­er som körsångare, aktiva gudstjänst­firare, kyrkvärdar eller i någon verksamhet. Det är engagemang­et inom kyrkan som är drivkrafte­n att kandidera i valet. Hur andra nominering­sgrupper tänker får de svara på själva.

Jonas Noreus (Fisk) ordförande i kyrkofullm­äktige i Varbergs församling

 ?? Bild: KARIN LUNDAHL/ARKIV ?? JONAS NOREUS (FISK).
Bild: KARIN LUNDAHL/ARKIV JONAS NOREUS (FISK).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden