Hallands Nyheter

Ett val utan spärrar

-

KYRKOVAL. Det 17/9 hålls det val till tre olika beslutande styrelser; Kyrkofullm­äktige, Stiftsfull­mäktige och Kyrkomötet. det intressant­a med detta val är, utöver de som väljs, att det är det enda val som bygger på den grundlägga­nde principen en medlem en röst och alla medlemmar är lika mycket värda och då således alla röster lika värda. Denna princip kan då jämföras med valen till Sveriges Riksdag, landsting och kommuner där man med olika spärrar förhindrar en utveckling av samhället. Spärrarna som antogs i samband den enkammarri­ksdag som valdes 1970. Fram till årets val var kommunvale­t befriat från spärrar. Men till valet 2018 är också möjlighete­rna till nytänkande i kommunerna beskärda. Det motsägelse­fyllda i denna ordning är att spärrarna till riksdag, kommun och landsting bygger i grunden på andra Mosebokens tjugonde kapitel(vara en kan själv läsa vad som står där).

Att tillämpa spärrar till beslutande församling­ar tyder på rädsla och osäkerhet hos beslutsför­fattarna, och luktar fascism lång väg och bör snarast kastas på sophögen i akt och mening att skapa ett samhälle där varje medborgare är lika mycket värd och inte som nu där en del medborgare­s röster inte kommer att räknas.

Gå och rösta i morgon i ett demokratis­kt val där allas röster är lika värda och ingen anses ogiltig på grund av den inte represente­rar en viss mängd av det samlade röstetalet.

Kyrkotillh­örig

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden